Santral yangını asbest tehlikesi ortaya çıkardı mı?

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Milas Kemerköy Termik Santrali’ne yangının ulaşmasının ardından asbest tehlikesinin ortaya çıkabileceği iddialarını sordu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Ağustos 2021
  • 16:31

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’a Termik Santrali yangınında asbest tehlikesinin ortaya çıkıp çıkmadığını sordu.

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, Türkiye’de 31 Aralık 2010 tarihinde asbestin yasaklanmadan önce inşa edilen santrallerde asbest mevcut olabileceği tehlikesine dikkat çekmişti.

HDP’li vekil Oya Ersoy, bu açıklamalara ve tehlikeye de değindiği önergesinde şu soruları sordu:

“*Kemerköy termik santralinin yanan yerlerinde asbest kullanılmış mıdır?

*Kemerköy santralinin kömür stok alanlarında ne kadar kömür bulunuyor? Kömür stokları boşaltılmış mıdır?

*Stok alanlarındaki kömür yanarsa ne gibi güvenlik sorunları ortaya çıkar? Bunlara karşı önlem alınmış mıdır?

*Kömür stok sahasında yangın çıkarsa ne gibi zehirli gazlar ortaya çıkar? Nasıl önlemler alınması gerekiyor? *Bölge ne zaman tahliye edilmelidir?

*Bölgede yangınla mücadele eden kişiler asbeste maruz kalmakta mıdır? Buna uygun önlem alınmakta mıdır?

*Santralin yanmayan ama yanma riski olan yerlerinde asbest bulunmakta mıdır? Önlem ve açık durum planı yapılmış mıdır?

*Yangının sıçrayabileceği Yeniköy santralinde asbest kullanılmış mıdır? Ne kadar kömür stoğu bulunmaktadır? Yeniköy santrali boşaltılmış mıdır? Yeniköy santrali de Kemerköy santrali gibi son ana kadar üretime devam edecek midir?

*Yangının sıçrayabileceği Yeniköy santralinde yanıcı ve patlama riski olan maddeler, (kömür, fuel-oil, mazot, hidrojen, yağlar) tamamen alandan uzaklaştırıldı mı? Başka hangi önlemler alındı?

*Bölgede hava kalitesi ölçüm cihazı olmaması nedeniyle hava kirliliği sağlıklı takip edilememektedir. Mobil ölçüm cihazları bölgeye neden gönderilmemektedir?

*Valilik ve İl Hıfzısıhha Müdürlükleri hava kirliliği nedeniyle riskli olan gruptaki kişilere açıklama ve bilgilendirme yapmış mıdır? Hastanelere ve kamu kurumlarına gerekli bilgilendirme yapılmış mıdır?

*Yangının açık ocak kömür sahalarına (İkizköy Sahası ve Hüsamlar Sahası) ulaşması durumuna karşı herhangi bir önlem alınmış mıdır?”