İzmir'de asbestli gemiye dava açıldı

İzmir'in Aliağa ilçesine gelmekte olan Brezilya Donanması'na ait asbestli gemiye söküm izni veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararının iptali için dava açıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Ağustos 2022
  • 13:41

İzmir Gemi Koordinasyon Grubu tarafından Bayraklı’da bulunan İzmir Adliyesi önünde eylem yapıldı ve asbestli gemiye dava açıldı.

KESK, DİSK, İzmir Barosu, TTB, TMMOB, İzmir Büyük Şehir Belediyesi'nin çağrısı ile Bayraklı’da bulunan İzmir Adliyesi güney kapısında eylem yapıldı. Eylem 10.15’de adliye çevresinde yürüyüş yapılarak adliye bahçesinde gerçekleştirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın söküm izninin iptal edilmesi için İzmir 5. İdare Mahkemesi'nde dava açıldı.

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel kısaca konuşma yaparak Aliğa'ya getirilmek istenen ölüm gemisine izin vermeyeceklerini hem hukuk yoluyla hem sokak yoluyla mücadele edeceklerini söyleyerek eylemi örgütleyen ve katılan kurumlara teşekkür etti. Ardından konuşmaların yapılması için sırayla söz verildi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu şunları vurguladı:

"Emeğimizi, kentlerimizi, doğamızı, insana dair her şeyi değersizleştiren zihniyete karşı buradayız. DİSK olarak bugün burada dostlarımızla birlikte zehir gemisinin topraklarımıza, denizlerimize, İzmir'e gelişine 'Dur' demek için buradayız. Brezilyalı sınıf kardeşlerimizle ve işçilerle Brezilya Sendikalar Konfederasyonu ile birlikte ortak açıklama yaptık. İşçi sınıfı olarak bu talan düzenine ve zehir gemisine karşı ortak mücadele edeceğimizi duyurduk. Hükümetleri şeffaf olmaya, denetimleri yapmaya çağırdık. Zehir gemisi yol alıyor. Bu gemi bugün dünyamızı ve birikimlerimizi piyasaya açan, her şeyi para olarak gören sermayeye rant olarak sunan zihniyetin temsilcisidir. Bu gemi tüm dünyada her şeyi piyasaya açan, artık iflas eden neoliberal kapitalizmin simgesidir. İnsanı, halkın sağlığını yok sayan bir zihniyetin temsilcisidir. Ülkemizde de bu zihniyetin temsilcileri yıllardır iktidarda. 'Aynı gemideyiz' diyorlar ya herkes bilsin. Yıllardır bu ülkede emeğimizi değersizleştirenlerin Türkiye'nin dört bir yanında İstanbul'un Kuzey Ormanları'ndan Gezi Parkı'na, Kaz Dağları'na kadar peşkeş çekenlerin gemisinde biz hiçbir zaman olmadık, olmayacağız. Onların gemisidir Sao Paulo. Bizim gemimiz her türlü baskılara direnen Karadeniz'deki takalardır. Ege'nin sularındaki yelkenlilerdir."

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan asbestli gemiye karşı oluşan birlik ve beraberliğe dikkat çekerek şöyle dedi:

"Bir dava açtık. Burada gördüğüm farklı bir mücadele var. En başta kadınlar, bu ülkenin toprağına, havasına, suyuna sahip çıkmak için mücadele ediyor. Emek ve demokrasi örgütleri, sendikalar, İzmir Barosu da burada. Sivil toplum örgütleri doğal güzelliklerinin ranta kurban edilmemesi için mücadele içinde. Bu ülkeye yapılan en büyük ihanetlerden birisi ile karşı karşıyayız. Brezilya Mahkemesi'nin tedbir kararına rağmen kaçırılarak ülkeye sokulmaya çalışılan geminin bu ülkede yaşayan başta Aliağa, İzmir ve Ege bölgesi için olumsuzluklara rağmen rant için getirildiğini biliyoruz. Biz bu suça ortak olmayacağız. O gemi çıkana kadar mücadeleyi tüm bileşenlerle sonuna kadar devam ettireceğiz."

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan hükümeti eleştirerek şunları dedi:

"Bu olanlara siz de inanamıyorsunuz değil mi? Ağacı talan eder, ormanı yok eder, toprağın altını yerle bir edip, suyumuzu havamızı zehirler. 'Nasıl olur da bunlar yapılır?' diyorsunuz değil mi? 20 yıldır bu ülkede iktidarın doğamızı talanına tanıklık ediyoruz. Soluduğumuz havayı gasp etmesine tanıklık ediyoruz. Bunlara sahip çıkanların da karşısına cezalarla çıkıyorlar. İktidar, emek düşmanı politikaları aynı şekilde doğamızı da sermayeye peşkeş çekerek bize ülkeyi dar etmeye çalışıyor. Çöplüğe çeviriyorlar ülkeyi. Aliağa'da ölüm gemisine yol açarak yapıyor şimdi de. Bizim için tek bir tercih var. O gemi gidecek, o gemi her türlü gidecek. O gemi gidene kadar burada olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

TMMOB Başkanı Emin Koramaz da şunları vurguladı:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bizim, bilim insanlarının, çevre örgütlerinin sözlerine kulak tıkayarak sadece söküm için anlaştığı firmayı dinledi. Söküm için geminin Türkiye'nin getirilmesine izin verdi. Bakanlığın söyledikleri gerçeği yansıtmıyor. Gerçek olan tek şey bu geminin ölüm gemisi olduğudur. Türkiye'de gemi söküm işletmeleri merdiven altı şeklinde çalışıyor. Biz Türkiye'nin mühendisleri, mimarları, çevrecileri olarak artık bıktık. Bu ülkenin çöplük haline getirilmesine yönelik girişimlerden bıktık. Türkiye'nin çöplük, atık merkezi olmasına izin vermeyeceğiz. O gemi mutlaka gidecek. O gemi Türkiye'ye gelmemelidir"

Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Nursel Şahin ise şunları kaydetti:

"Bir ölüm gemisi geliyor. Bir yıl önce uyarmamıza, Aliağa Platformu ile bu geminin Türkiye'de gerekli önlemler olmadan sökülmeyeceğini söylememize, bilim insanlarının uyarılarına rağmen ölüm gemisi Brezilya'dan yola çıktı. Geminin söküm işlerini alan şirket ihaleye girdiğinde zehirli atık envanterini bile yeterince incelememişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı bizimle asbestin miktarını tartışıyor. 900 ton, 9 ton karşılaştırmalarına gerek yok. 9 gram asbeste bile karşıyız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı konuşmada "'Ölüm gemisi' diyoruz, 'Zehir, toksik gemi' diyoruz ama küçük bir düzeltmeye ihtiyaç var. Aslında gemi falan değil gelmekte olan. Gemi olma özelliğini yitirmiş bir kargo geliyor. Bir zehir, çöp kargosu. Gelen binlerce tonluk bir çöp. Binlerce tonluk bir zehir" dedi.

Eylem konuşmaların ardından bitirildi.

 

Kızıl Bayrak / İzmir