Aliağa Gemi Sökümü’ne önümüzdeki günlerde sökümü yapılmak üzere bakanlık onaylı Brezilya savaş gemisi olan NAe Sao Paulo gemisi getirilecek. Bundan 7 ay önce de gelmesi gündemde olan geminin o dönem yapılan eylemler ve toplumsal tepki üzerine gelişi ertelenmişti.
Brezilya savaş gemisi olan Sao Paulo uzmanlarca açıklanan verilere göre, toplam 600 ton asbest barındırıyor. Ayrıca nükleer denemelerin de yapıldığı gemide kimyasal madde barındırdığı açıklandı. Birçok uzman ve kitle örgütü, geminin içinde işçilerin de olduğu bağımsız bir heyet tarafından tarafsız olarak denetlenmesini talep ediyor. Ayrıca bundan önce bu geminin ikizi olduğu söylenen başka bir gemide yine 600 ton asbest tespit edilmişti. Ayrıca Greenpace, bu gemiyle ilgili sunduğu raporda, 600 değil 760 ton asbest olduğunu açıkladı. Açıkçası ortada bu kadar bulgu-veri varken ve bu alandaki uzmanların yaptıkları tüm açıklamalara rağmen, bakanlığın 600 değil 9 ton asbest olduğunu belirterek geminin sökümüne engel herhangi bir durum olmadığı açıklaması tam bir sahtekarlıktır. Ayrıca geminin sökümünü yapacak olan Sök Denizcilik de bakanlığın yaptığı açıklamaya benzer bir açıklama yaptı. Her iki açıklamada da geminin bağımsız bir heyetin denetimine açılmasına dair bir yaklaşım yok.
Aliağa Gemi Söküm 40 yıldır Aliağa'da faaliyet gösteriyor. Sadece son 10 yılda 70 işçi alınmayan önlemler yüzünden iş cinayetinde hayatını yitirdi. Onlarca işçi asbest ve kurşunla iç içe. Bugüne kadar Gemi Söküm'de çalışıp kanserden ölen yine birçok işçi var. Fakat 40 yıldır tek bir meslek hastalığı bulgusu yok. Bundan 1 ay önce Kılıçlar Gemi Söküm’de Gökhan Han Gemisi’nin söküm koşulları ortadadır. İşçiler asbestle iç içe çalıştırıldı. Asbest Söküm Uzmanları Derneği, bu drumu belgelendiği halde tek bir yetkili kurum ya da kişi hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Ayrıca işçilerin ifade ettiklerine göre, Aliağa Gemi Söküm’de uzun zamandır eskiden olan Asbest Söküm Ekibi dahi bulunmamaktadır.
Türkiye'de her fabrika, inşaat, hizmet sektöründe olduğu gibi işçiler işsizlikle, fişlenmeyle, baskı ve mobbingle sindiriliyor. Bu şartların olduğu bir yerde bu şekilde asbest yüklü, nükleer denemelerin yapıldığı bir geminin kesimi daha çok ölüme, çevre kirliliğine, hastalığa davetiye çıkartmak demektir. Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, Aliağa Gemi Söküm tesislerinin böylesi bir gemiyi kesime sokabilecek bir altyapının olmadığını belirtiyor.
Aliağa'da ALÇEP çevre örgütü bir imza kampanyası ve basın açıklamasıyla bu geminin gelmesini engelleme çalışmalarına başladı. Keza birçok belediye ve çevre örgütünün de tepkilerini daha yükseleceği açıktır.
Ege İşçi Birliği de Aliağa Gemi Söküm Sök Denizcilik'e gelecek olan Sao Paulo gemisi üzerinden Sök işçilerine seslenen bir açıklama yaptı. Açıklamada, mesele sadece Aliağa halkının, çevre örgütlerinin mücadelesi olmamalı, en çok da bu işi yapan işçilerin bu konuda duyarlı olması ve örgütlü biçimde çevreyi ve insanı tehdit edenlere karşı durması gerektiğini ifade etti. Ayrıca sadece Sök Denizcilik işçilerini değil Aliağa Gemi Söküm’de çalışan toplam 1500 işçinin birleşik ve örgütlü bir biçimde insanca çalışma koşulları için örgütlenmeye ve mücadeleye çağırdı.
Mevcut mücadeleyi sermayenin vahşi üretim çarkına karşı topyekûn bir mücadeleye çevirmek, çarkları başında mücadele eden işçileri bu mücadelenin öznesi yapmak, işçilerden bağımsız ele almayan bir süreci gerçekleştirmek ve büyütmek görevi önümüzde durmaktadır.
İzmir’den sınıf bilinçli bir işçi