Kürt illerinde seçim hileleri ve saldırılar

Kürt illerinde açık oy ve mükerrer oy kullanma vb seçim hileleri gerçekleşirken Şırnak’ta korucular Yeşil Sol Parti’li sandık görevlilerine saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Mayıs 2023
  • 17:00

HDP Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi ve Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki saat 13.00’ten sonra saat başı gerçekleşen seçim hileleri, saldırı ve tehditleri ifşa eden açıklama yaptı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Antep ve Urfa’da sandıklarda yaşanan sorunların devam ettiğini ifade eden Tiryaki şunları söyledi:

“Vatan Partisi Antep’te 4 bin 83 kişiyi sandık görevlisi olarak bildirmiş. Bunların neredeyse tamamı hiçbir şekilde bunun bilincinde, farkında değil. ... İlçe seçim kurullarının herhangi bir olumsuz tavrı yok. Çağrılarımıza olumlu yanıt verdiler. Bu sandık kurulu üyesi olarak yazılan kişilere gelmeleri durumunda 142 belgesi vereceklerini, kolaylık sağlayacaklarını söylediler. Bilgisi olmadan Vatan Partisi sandık kurulu üyesi olarak yazılmış olan kişiler il ve ilçe örgütlerimize geldikleri takdirde seçim kurullarına götürülecekler. Belgeleri aldıktan sonra görevli oldukları yerlerde oy kullanmaları sağlanacak.”

Tiryaki, Urfa’da ise “Yüzlerce kişinin açık biçimde Erdoğan lehine oy kullandığına dair açık görüntüler var” dedi.

Şırnak Cizre ilçesinde köylüler AKP’ye oy vermeleri yönünde tehdit edildi, Uludere ilçesinde uluslararası heyet okul bahçesine dahi alınmadı, asker koruculardan kullandığı oyun fotoğrafını istedi, Şırnak Valisi bir lisedeki tüm müşahitleri okuldan çıkardı.

AKP İdil eski İlçe Başkanı Cihan Güven ve ailesi köylüleri iktidar lehine oy vermeleri içi tehdit etti

Öte yandan Uludere’de Jandarma Komutanlığı, korucuları tehdit ederek atacakları oyu telefonla çekip kendilerine atılması talimatı verdi.

Urfa’nın Akçakale ilçesine bağlı kırsal Gündaş mahallesinde toplu oy kullanmak isteyen 40-50 kişilik grup, CHP sandık kurulu üyesinin üzerine kaynar su döktü.

CHP, Harran’da Erdoğan için açık ve toplu oy kullanıldığına dair görüntüleri paylaştı. 

Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Kördigen köyünde de köy muhtarı, akrabalarıyla birlikte okula gelerek blok oy kullanmak istedi. Bu duruma engel olmaya çalışan Yeşil Sol Parti sandık müşahitleri, muhtar ve akrabalarının linç girişimine maruz kaldı.

Mardin Nusaybin ilçesinde bulunan Süleyman Bölünmez Lisesi’nde AKP Nusaybin ilçe Başkanı Latif Özel ile silahlı korumaları sandık başkanı ve sandık görevlileri üzerinde baskı kurmak istedi. 1210 Nolu sandığa 3 defa giden özel ile korumaları, görevlileri baskı altına almaya çalıştı. Bunun üzerine sandık başkanı ve sandık görevlilerinin haber vermesi üzerine okula avukatlar giderek, yaşananlar hakkında tutanak tutuldu.

Şırnak Uludere’de Feyzi Türkeri İlköğretim Okulunda, eski korucubaşı olan ve adı sıklıkla bölgedeki ağaç kesimiyle anılan Şehmus Babat’ın oğlu Metin Babat açık oy kullandı. Buna karşı uyarı yapan Yeşil Sol Partisi görevlilerine saldırdılar.

Batman'ın Karpuzlu Köyü'nde 5 kişilik HÜDA-PAR'lı grup "Kadınlar oy kullanmasını bilmiyor" diyerek sandığa müdahale etmeye çalışması üzerine jandarma, usulsüzlüğe itiraz eden HDP'lileri gözaltına aldı.

Bingöl’ün Genç ilçesinin Çaytepe köyüne bağlı Yağızca mezrasında, korucular yaşı ilerlemiş seçmenlerle “yardım ediyoruz” adı altında oy kabinelerine girdi.