Hukuk meslek örgütlerinin eylemine saldırı

Van’da seçim hilelerine karşı hukuk meslek örgütleri İstanbul ve Ankara'da adliyeler önünde eylem yaptı. İstanbul Adliyesi önündeki eyleme saldıran polis gözaltı terörü estirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Nisan 2024
  • 15:00

Van’da seçim hilelerine karşı hukuk meslek örgütleri İstanbul ve Ankara'da adliyeler önünde eylem yaptı. İstanbul Adliyesi önündeki eyleme saldıran polis gözaltı terörü estirdi.

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde Van’da yapılan irade gaspına karşı düzenlenen eyleme polis saldırdı. Adliye önünde Abdullah Zeydan'a mazbata verilmemesini protesto eden açıklama okunurken polis eyleme yasak getirildiğini söyleyerek eylemi engellemeye çalıştı. Hukukçular eylemlerinin bir hak olduğunu vurgulayarak adliye içine girip açıklamayı yaptılar.

Adliye içine giren polis, avukatları işkence yaparak gözaltına alındı.

İstanbul’da polisin gözaltı terörü estirdiği eylem şu meslek örgütlerinin çağrısıyla gerçekleştirildi:

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Demokrasi için Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar Grubu, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu, Adalet için Hukukçular, Avukat Dayanışması ve Sosyal Hukuk Örgütleri

Ankara Adliyesi önünde eylem

Ankara’da Toplumsal Hukuk, Adalet İçin Hukukçular, ÇHD Ankara Şube, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukçu Dayanışması ve ÖHD Ankara Şube’nin çağrısı ile Ankara Adliyesi önünde eylem yapıldı. Avukatlar DEM Parti Van Belediye Başkanı’nın seçim hakkının gasp edilme sürecini aktardı.

Abdullah Zeydan’ın seçim öncesinde tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurduğunu ve adaylığının yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edildiğini vurgulayan avukatlar alınan karardan derhal dönülmesini talep etti. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Abdullah Zeydan halkın iradesi ile seçilmiş Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanıdır. Kürt halkının iradesini yok sayan, hukuk dışı kararlar ile seçilmiş belediye eş başkanlarını engelleyen, kayyım politikasını sürdüren bu anlayışı kabul etmiyoruz. Bu hukuk dışı anlayışa karşı bütün hukuk kurumlarını, demokratik kamuoyunu ve toplumsal muhalefeti duyarlı olmaya çağırıyoruz.”