Seçim sonuçlarına itirazlar

Birçok kentte Yeşil Sol Parti'nin aldığı oyların, YSK'nin Siyasi Parti Portalı'nda Cumhur İttifakı'nda yer alan partilere yazıldığı ortaya çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Mayıs 2023
  • 22:00

Birçok kentte seçim sonuçlarına itirazlar sonucu, oy sayımındaki hileler açığa çıktı. YSK’nın verileri ile ıslak imzalı evraklardaki verilen tutmadığı gözlendi. Konuya dair TİP ve HDP birçok sandıkta itirazlarını sundu.

MA’da yer alan haberlere göre Şırnak, Hakkari, Urfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, İzmir, Manisa, Aydın ve Adıyaman’da Yeşil Sol Parti’nin yüzlerce oyunun Cumhur İttifakı'nda yer alan partilere yazıldığı ortaya çıktı. Konuya ilişkin HDP Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki açıklama yaptı. “Çok sayıda sandıkta, sandık sonuç tutanağının sisteme yanlış girildiğine dair elimizde veriler var” diyen Tiryaki şunları ifade etti:

“Yüzlerce arkadaşımız 14 Mayıs akşam saatlerinden itibaren bu veriler üzerinde çalışıyor. Ülke çapında sayım ve döküm cetvelleri ile sandık sonuç tutanakları arasındaki tutarsızlığı. Sandık sonuç tutanakları ile SİP Port sistemine girilmiş verileri karşılaştırıyor. Bunların düzeltilmesi için itiraz ve başvurularda bulunuyoruz. Şimdiye kadar yapılan itirazların önemli bir bölümü düzeltildi.”

Diğer yandan Hakkari’de Yeşil Sol Parti 3 milletvekili çıkardı. AKP’nin sonuçlara itirazı üzerine Yeşil Sol Parti “demokrasi nöbeti” başlattı. Yapılan tüm itirazlar il ve ilçe seçim kurulları tarafından reddedildi. Yeşil Sol Parti’nin 3 vekili garantilendi. 

Batman’da itiraz sonucu geri alınan oylarla birlikte Yeşil Sol Parti’nin 3 olan milletvekilli sayısının 4’e çıkma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.

Sosyal medyada tepki

İktidarın seçim hilelerine sosyal medyada tepki gösterildi.  #YeşilSolPartiOylarıNerede ve #yskitirazsuresiniuzat hastagi ile çok sayıda kullanıcı oyların yeniden sayılmasını talep etti. 

TİP’ten İzmir’de itiraz

TİP İzmir İl Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise sandık sonuçlarına itirazda bulunulduğu şöyle ifade edildi:

“İzmir 2. Seçim Bölgesinde, hukuk büromuzun ıslak imzalı tutanakların incelemeleri sonucu çelişkili olan 500'e yakın oy sandığı hakkında, Karşıyaka, Bornova, Bayraklı, Çiğli, Menemen, Foça, Dikili, Bergama, Kınık, Kemalpaşa, Tire, Kiraz, Ödemiş, Aliağa olmak üzere toplam 14 ilçede YSK'lara itirazlar yapılmıştır. Oylarımıza sahip çıkıyoruz!”

***

HDP Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki akşam saatlerinde yaptığı açıklamada 193 bin sandıktaki verileri inceleyerek oylara sahip çıkacaklarını vurguladı.