Kobane Davası avukatlarından açıklama

Kobane Davası avukatları yaptıkları basın toplantısında iktidarın yarattığı hukuk düzeniyle karşı karşıya olduklarını belirterek mahkeme heyetinin dosya takibini imkânsız hale getirdiğini söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Kasım 2022
  • 15:30

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyeleri ve avukatlar, Kobanê Davası’na ilişkin basın toplantısı düzenledi. HDP Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıya, komisyon üyeleri ve Kobanê Davası avukatları katıldı.  

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Özdoğan, davanın 18’inci duruşmasının sona erdiğini, Bircan Yorulmaz ve Mesut Bağcık’ın tahliye edildiğini belirterek şunları vurguladı:

“Bu kararın tüm müvekkillerimiz için verilmesi hukuki bir gerekliliktir. Yeni bir durum değişikliği olmadığı için müvekkillerimiz bu kadar uzun tutuklama ile karşı karşıya. Bu ayrı bir hukuka aykırılık olarak tarihe not düşmüş oldu”

“Dava toplumdan kaçırılıyor” 

Dava avukatlarından Avukat Cemile Turhallı Balsak, mahkemenin tahliye kararlarında dahi tavrını ortaya koyduğunu belirterek şunları ifade etti:

“Bu dava Ocak 2021 itibariyle kovuşturmasına başlamıştı. Yargılamalar, duruşmalar ise nisan ayında başladı. Siyasetçilerin beyanları alınmaya başlanmıştır. En son duruşma periyodunda 38 celse yapıldı. Mahkeme Eylül 2021 tarihinden beridir her ay iki hafta aralıksız duruşma yapmaktadır. Neredeyse 300 oturumu aşacak şekilde bu yargılama bu aşamaya geldi. Şu an için 18 kişi tutuklu bulunuyor. Bu sabah itibariyle iki müvekkillerimiz tahliye edildi. Bu davada duruşmalar toplumdan kaçılarak ve yargılamanın aleniliğine aykırı bir şekilde Sincan Cezaevi Kampüsünde yüzlerce kolluğun olduğu bir salonda sürdürülüyor.”

Siyasetçilerin bu davayı “Hesap sorulmayan ve toplumdan kaçırılan bir hakikat” olarak her duruşmada ifade ettiklerini belirten Balsak sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Bu yargı provokasyonunun sonucu olarak oluşturulan bir dava olduğunu her duruşmada ifade ettiler. Mahkeme, böyle bir dava karşısında, bu davanın esas amacının, siyasi saiklerle hareket edecek şekilde bir kovuşturma yürüyor. Kumpas davası diyoruz. Her duruşmada ifşa oluyor. Bu ifşanın da getirdiği huzursuzluk mahkemeyi de bir bütün olarak bir öfkeye bir saldırganlığa yeni yeni delil toplama arayışına itiyor. Yargılama faaliyeti yürütmüyor. Delil toplamaya çalışıyor. Soruşturma aşamasında toplanmayan delileri bir nevi bir yargılama makamı olarak dosyaya giren sayısız evraklardan görmüş oluyoruz.”

Mahkemedeki hukuksuzluklar aktarıldı 

HDP Hukuk Komisyonu üyesi ve dava avukatlarından Sipan Cizreli, soruşturmanın başlangıcı ve kovuşturmanın her aşamasında iktidar ve yargının kendi eliyle yarattığı ve hiçbir yerde örneği olmayan bir hukuk düzeni ile karşı karşıya olduklarını belirterek, “Söz konusu yargılamanın HDP ve HDP’li siyasetçilere yönelik ısmarlama bir dava ve bir kumpas olduğunu bu duruşma periyodunda da yaşanan birçok keyfi uygulama ile görmüş olduk” dedi.  

Son duruşmada yaşanan hukuksuzlukları örnekleri ile aktaran Cizreli son olarak şunları ifade etti:

“Her ayın iki haftası devam eden yargılamada dosyaya çokça belgenin girmesi, bunların bizlere ve siyasetçilere önceden verilmemesi, böylesi bir yargılama periyodunda dosya içerini takip etmeyi imkansız hale getiriyor. Bu haliyle de savunma hakkının ihlal edildiği ve her aşamasında hukuksuzluk ile karşılaştığımız yargılamada katılım önemli olduğunun altını çiziyoruz. Bir kez daha tüm meslektaşlarımızı ve demokratik kamuoyunu kumpas davasını takip etmek amacıyla duruşmaya katılmaya çağırıyoruz.”