Kobane Davası’nda usulsüzlük

Kobanê Davası’nda mahkeme heyetinin gizli tanık Mahir’i hafta sonu avukatlardan ve tutsaklardan habersiz şekilde dinlediği ortaya çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Temmuz 2022
  • 21:45

Kobane Davası’nın 14’üncü duruşması 5’inci oturumu Sincan Hapishanesi Kampüsü’nde görüldü. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmada mahkeme heyetinin gizli tanık Mahir’i hafta sonu avukatlardan ve tutsaklardan habersiz şekilde dinlediği ortaya çıktı.

Avukatlar usulsüzlüğe itirazda bulundu. Mahkeme heyetinin uzun uzun gerekçe okuduğunu ve yaşam hakkından söz ettiğini belirten avukat Özgür Erol, bu mahkemede yargılananların dışında herkesin yaşam hakkı olduğunu kaydetti. Erol, önceden ifadeleri alınan tanıkların dinletilmesine, “Tek başınıza yargılama yapın o zaman” diyerek tepki gösterdi. Erol şunları ifade etti:

“Böylesi bir yargılamayı kabul etmiyoruz ve etmiyorum. Bu usulü reddediyoruz. Tanıkların hukuka uygun ‘ben yaptım’ denilmeden hukuki yollarla yapılmasını istiyoruz. Bu karardan dönmenizi, bu tanıklar dinlenilecekse avukat ve tutukluların huzurunda dinlenilmesini talep ediyoruz.” 

Gizli tanıkların bu davanın başından sonuna kadar aleyhte delil üretmek için bir aracı olarak kullanıldığını ifade eden Avukat Cemile Turhallı ise, gizli tanıkların beyanlarının çarpıtılıp çürütülmesine rağmen mahkeme heyetinin farklı yollara başvurduğunu söyledi.

Gizli tanık usulsüzlüğüne davanın tutsaklarından Selahattin Demirtaş, Gülten Kışanak, Figen Yüksekdağ ve Gülser Yıldırım da söz alarak itiraz etti.

Tutsaklar duruşmayı terk etti

Duruşmada tutsak siyasetçiler söz alarak gizli tanık dinlemedeki usulsüzlüğe dikkat çekti.  Avukat ve siyasetçilerin itirazlarının ardından iddia makamı söz aldı. Gizli tanıkların “can güvenliğini” öne süren iddia makamı, mahkeme heyetinin gizli tanıkları “usule” uygun dinlenildiğine karar vererek, soruların mahkeme heyetine verilerek, cevaplandırılmasına ve itirazların reddini talep etti.

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, 29’ncu celsede verilen kararın ve gerekçelerin nazara alınarak, tutukluların ve avukatların 29’ncu celsede hafta sonu dinlenilen kayıtlarının duruşmada izletilmemesi yönündeki talepleri reddetti. Mahkeme heyeti, ABC123’ün dinlenileceği ve soru sorma hakkının kullanılacağını, SEGBİS üzerinden ifadesi alınan gizli tanık Mahir Ulaş ve Seher’in kayıtlarının izlenilmesine karar verdi.

Mahkeme heyetinin verdiği kararının ardından tutuklu siyasetçiler ve avukatlar duruşma salonu terk etti.