Kobane davasında kadın mücadelesi vurgusu

Kobane Davası’nda konuşan Gülten Kışanak, davanın hukuksuzluğunu teşhir etti ve kadınların mücadelesine vurgu yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Kasım 2022
  • 21:30

Kobane Davası’nın 19’uncu duruşması 3’üncü oturumu Sincan Cezaevi Kampüsünde görüldü. Sincan Kapalı Cezaevinde tutulan siyasetçiler salonda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde olanlar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. 

Gültan Kışanak söz aldı. Konuşmasında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele gününe dikkat çeken ve kadın mücadelesi için yargılandıklarını ifade eden Kışanak, aynı zamanda Kürt sorunu ve çözüm arayışlarına ilişkin de değerlendirmeler yaptı.

Kobane Davası’na ilişkin “Bu dava gerçek failleri saklama, hakikatin üstünü örtme davasıdır. Bu dava otoriter tek adam rejiminin davasıdır” diyen Kışanak şöyle devam etti:

“Biz kadınlar eşitlik mücadelesine emek verdiğimiz için suçlanıyoruz. Bizlere ‘8 Mart mitinglerine kimin talimatlarıyla katıldın?’ diye soruyorlar. Ben talimatı bütün kadınlardan aldım. Erkeklerin katlettiği kadınlardan talimat aldım. Hani örtbas ettiğiniz, yargının indirim verdiği kadın cinayetleri var ya. O cinayetlerde yaşamlarını yitirmiş kadınlardan aldım talimatı. Kadın meclisi toplantılarına katılmışız diye suçlanıyoruz. ‘Siz niye toplandınız?’ diye soruyorlar. Ya sana ne? Bu dava kadın özgürlük mücadelesine açılmış bir davadır. Bu davayı hazırlayanlar kadın düşmanıdır. 25 Kasım’da dünyanın her yerinde kadınlar sokağa çıkar. Şiddetin bir insanlık suçu olduğunu haykırmak için sokağa çıkarlar. Gurur duyuyorum kendimle. Hayatım boyunca hiçbir şiddete boyun eğmedim, eğmeyeceğim. Ama siz bizi 25 Kasım vesilesiyle yapılan eylem ve etkinliklere katıldığımız için yargılıyorsunuz.”

Kışanak daha önce savaşa karşı yaptıkları uyarıları da hatırlatarak, daha önce TBMM’de yaptığı bir konuşmadan şu alıntıyı yaptı:

“Ortadoğu’da demokratik bir birliği hedef alan politikalar hayata geçirilmeli. Tüm halkların haklarını güvence altına alan, herkesin kendisini yönetime katma imkânına sahip Demokratik Ortadoğu hepimizin hayali olmalı. Türkiye her an kendisini bölgesel bir savaşın içerisinde bulabilir. Tüm halkları Ortadoğu barışından yana bir tutum almaya davet ediyoruz. Aksi takdirde savaşı çıkaran AKP, faturasını ödeyen ise halklar olur. Herkesin savaş politikasına karşı ayağa kalması ve barışı savunan bir politikaya iktidarı zorlaması gerekiyor.”

Duruşmaya yarın sabah 10:00’a kadar ara verildi. 

İLİŞKİLİ HABERLER