Saldırılara karşı eylemler

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük hava saldırılarına karşı eylemler gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Kasım 2022
  • 16:00

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobanê, Şehba, Girê Spî, Zirgan ve Dêrik kentlerini savaş uçaklarıyla havadan bombaladı. Bölgeye dönük saldırılar devam ederken saldırı karşısında eylemler yapıldı.

İstanbul, Ankara, Şırnak, Muş’ta yapılan eylemlerde saldırı kınandı. Dersim'de yapılmak istenilen eyleme polis saldırdı.

İstanbul Bağcılar'da saldırılara tepki gösterildi. Açıklamada, “Bijî berxwedana Rojava” sloganı atıldı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş şunları dedi:

"Taksim saldırısı operasyonu bu saldırıya gerekçe yapılmak isteniyor. Saldırıyı bahane ederek, meşru bir zemin yaratmaya çalışıyor. Biz Birleşmiş Milletlere (BM) ve uluslar arası güçlerin tamamına çağrı yapıyoruz; Sınır güvenliğini sağlayın. Çünkü Kobanê’ye yönelik saldırı sadece oranın halkına değil, 50 milyonu aşkın Kürde yönelik bir saldırıdır. Kürt toplumuna yönelik bir saldırıdır” dedi. AKP ve MHP'nin kendi iktidarını devam ettirmek için savaş politikasını tırmandırdığına dikkat çeken Beştaş, "Bu savaş sizin lehinize değil. Ekmeğinizi azaltan, özgürlüğünüzü kısaltan, yaşamınızı daraltan bir politikadır. Kendi iktidarlarını devam ettirmek dışında bir amaçları yoktur. Kadınlar öncülüğünde DAİŞ barbarlığına karşı destansı bir mücadeleyle direnen Kobanê'ye selam olsun"

Ankara’da Mamak'ta BMG, Ana Fatma Cemevi, Halkevleri, HDP ortak açıklama gerçekleştirdi ve saldırıyı kınadı.

Silopiya (Silopi) İlçe Örgütü önünde gerçekleştirilen açıklamayla saldırılara tepki gösterildi.  Açıklamayı yapan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, AKP'nin İŞİD’in Kuzey ve Doğu Suriye'de yapamadığını yapmak istediğini belirtti. Açıklamada AKP-MHP’nin, ülkeyi yönetemediği için saldırıları artırdığı dile getirildi. Açıklama, “Şehit namirin” sloganıyla son buldu.

Muş’ta yapılan eylemde HDP Mûş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit konuştu ve Taksim saldırısına işaret ederek şunları dedi:

“Bu saldırıyı kınadık, kınıyoruz. Sivillere yönelik bütün saldırılara ilişkin partimizi net bir tavır ortaya koymuştur. Bombalamadan sonra gördük ki aslında ortada kirli bir oyun ve senaryo var. Karanlık eller işbaşında, seçimi kazanmak için birileri yine düğmeye bastı. ‘Sınır ötesi güvenlik’ diye anlatıyorlar. Hangi güvenlikten bahsediyorsunuz? Efrin’i işgal ettiniz, şimdi Efrin’de çeteler cirit atıyor. İdlib’i işgal ettiniz, şu anda İdlib çetelerin üssü olmuş durumda. Bu faşizmin savaş politikalarına karşı mücadele edeceğiz. Kürtler yalnız değildir, gece yarısı gidip evlerini başına yıkacağız bir halk değildir”

Dersim'de düzenlenmek istenen protestoya polis saldırdı. HDP Dersîm İl Örgütü, Sanat Sokağı'nda açıklama yapmak istedi. HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ ve çok sayıda kişi açıklama için parti binası önünde bir araya geldi. Polis, eylemcilere saldırdı ve bir kişiyi gözaltına aldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı