Kayyım atamalarına karşı eylemler 50. gününde

Kayyım atamalarına karşı gerçekleştirilen ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri 50. gününde de yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Ekim 2019
  • 17:51

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine 19 Ağustos’ta kayyım atanmasından sonra başlayan ‘Demokrasi Nöbeti’ eylemleri bu üç ilde 50. gününde de yapıldı.

Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi karşısındaki Lise Caddesi’nde yapılan eylem Türkiye’nin bölgeye yönelik askeri operasyon tehditlerine tepki olarak atılan “Bîjî berxwedana Rojava!”, “Bijî berxwedana gelan!” sloganları ile başladı.

Eylemde ilk söz alan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, AKP-MHP iktidarının savaş temelinde politika yürüttüğünü belirterek, başarılı olamayacaklarını ifade etti.

Ceylan’ın ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz ise, 50 gündür devam eden direnişleriyle kazanacaklarını vurgulayarak Türk sermaye devletinin saldırı tehdidi üzerine şunları söyledi:

“Rojava’ya saldırmak halkların birliğine saldırmaktır. Efrîn’de gördük. Yaşanan hak ihlallerini gördük. İnsanların diline, kültürüne yapılan saldırıları gördük. İnsanların nasıl kaçırılıp öldürüldüğünü gördük. Oradaki savaş iktidarın bitmesi anlamına da geliyor. Onlarca savaş suçu işleyenler, bugün tekrardan savaş başlatıyor. Savaşta ısrar, tarih, insanlık ve birlikte yaşama saldırıdır. Hiçbir savaş Kürt halkının kazanımlarını yok edemeyecek. Savaşlara karşı direnerek kazanacağız.”

Konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı.

Mardin

Mardin’de HDP il binası önünde yapılan eylemde HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar konuştu.

Yaşanan son gelişmelere dikkat çeken Dündar, AKP’nin savaş kararı aldığını belirterek şunları söyledi:

“Bu iktidar akıl tutulması yaşıyor. Türkiye şu an büyük bir komplo hazırlıyor. Bu savaş komplosu ile Rojava’ya dönük saldırılara hazırlanıyor. Bu komplonun içinde Avrupa ülkeleri ve ABD’nin de eli bulunuyor. ABD diyor ki; ‘ben operasyona dahil olmam.’ Böyle söylüyor çünkü Türkiye’ye ‘ölmek de öldürmek de senden olacak’ mesajı veriyor. Bu Türkiye’nin hayrına olan bir şey değil. Türkiye’nin harap olmasına neden olacak bir karardır.”

Tüm demokratik kurumlara savaşa karşı barış çağrısı yapan Dündar’ın konuşmasından sonra eylem alkışlarla son buldu.

Van

Van’da HDP İpekyolu İlçe Örgütü binası önünde “Direne direne kazanacağız!”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir!” ve “Kayyum gidecek, halk gelecek!” sloganları atılarak başlayan eylemde, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç konuştu.

Sarısaç, dün kaldırıldığı Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitiren hasta tutsak Kinyas Gülcan’ın, ayağında bulunan platinin çürümesi sonucu enfeksiyon kaptığını ve cezaevine yönetimine yaptığı başvurulara rağmen revire götürülmediğini söyledi. Partisinin ve avukatların yaptıkları başvurular sonucunda Gülcan’ın hastaneye sevk edildiğini ancak üç gün boyunca hastanenin bodrum katında bekletildiğini aktaran Sarısaç, bu sürede tedavi edilmediğini ve yemek verilmediğini ifade etti.

Sarısaç konuşmasını devamında Rojava’ya saldırı tehdidine tepki gösterdi. Konuşmanın ardından yapılan oturma eylemiyle nöbet bitirildi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı