Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet aranırken, Ankara’da hasta mahpusun Yıldırım Demir’in serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Temmuz 2022
  • 20:12

Diyarbakır

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları 701'inci hafta eylemini Koşuyolu Parkı'nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde bu hafta, 20 Temmuz 1992 yılında İstanbul Tarabya’daki evinden işine gitmek üzere çıktıktan sonra gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınmayan Hasan Gülünay’ın akıbeti soruldu.

Eylemde ilk olarak konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, kayıp yakınlarının 701 haftadan bu yana kayıplarının akıbetini sorup, faillerin ortaya çıkması için mücadele ettiklerini vurguladı.

İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Yakınları Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz de kayıp Hasan Günay’ın akıbetini sordu.

Konuşmaların ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 537. hafta eylemini Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi.

Eylemin 537. Haftasında, 12 Aralık'ta Şırnak’ın İdil ilçesinde gözaltına alınan ve 13 Aralık 1991'de cenazeleri işkence edilmiş halde bulunan İbrahim Demir ve Agit Akipa’nın akıbeti soruldu.

İzmir

İHD İzmir Şubesi, Konak Eski Sümerbank önünde yaptığı basın açıklamasında 5 Temmuz 1994’te kaçırılıp katledilen Tüm Bel Sen İzmir Şubeleri onursal başkanı, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi üyesi İkram Mihyaz için adalet talep etti.

Eylemde basın metnini okuyan İHD Yöneticisi Caner Canlı, aradan 28 yıl geçmesine rağmen katillerin bulunmadan dosyanın zaman aşımına bırakılarak kapatıldığını söyledi.

Canlı, konuşmasının sonunda “İkram Mihyaz davasında da zaman aşımı kararının kaldırılmasını ve davanın yeniden açılmasını istiyoruz. Yüzleşilmeyen, cezasız kalan bütün insan hakları ihlalleri suçlarının daha sonraki yıllarda fazlasıyla karşımıza çıkacağını biliyoruz” dedi.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatif 410’uncu hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. Eylemde İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut konuşma yaptı. Turgut, Bolu F Tipi Hapishanesi’nde tutulan hasta tutuklu Yıldırım Demir’in serbest bırakılmasını istedi.

Demir’in göz sorunları nedeniyle 6 kez anjiyo olduğunu söyleyen Turgut, yüzde 41 engelli raporu olduğunu ifade etti ve Turgut Demir’in tedavi edilmesi için serbest bırakılmasını istedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı