Karadeniz’de gerilim tırmanıyor: ABD ve Rusya’dan hamleler

Ukrayna-Rusya gerilimini kışkırtan Amerikan emperyalizminin, Karadeniz’e savaş gemisi gönderme kararı aldığını öne süren CNN, Montrö Sözleşmesi’ne atıf yaptı. Rusya da Hazar Denizi’nden Karadeniz’e savaş gemilerini sevk etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Nisan 2021
  • 22:58

Amerikan emperyalizminin desteğiyle Donbass bölgesine yönelik operasyon hazırlığı yapan Ukrayna devletine ABD yeni bir hamleyle desteğini göstermeye hazırlanıyor.

CNN International’da yer alan habere göre, Amerika savaş gemilerini önümüzdeki haftalarda Karadeniz’e göndermeyi amaçlıyor.

ABD deniz kuvvetlerinin olağan şartlarda Karadeniz’de bulunduğuna değinilen haberde, Amerikan askeri yetkililerinin “Savaş gemilerinin Karadeniz’e sevk edilmesinin Rusya’ya özel bir mesaj” niteliği taşıyacağı yorumu yer alıyor. Bunun yanı sıra Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne de atıf yapılan haberde, ABD’nin böyle bir hamlesini, boğazları kontrol eden Türkiye’ye 14 gün önceden bildirmesi gerektiği hatırlatılıyor.

Haberde, böyle bir bildirim yapılıp yapılmadığının bilinmediği öne sürülüyor.

CNN’in haberi, Montrö Sözleşmesi’yle ilgili tartışmaların aciliyetini ve ABD’nin sözleşmeden rahatsızlığını da ayrıca kanıtlıyor.

Rusya savaş gemilerini Hazar’dan Karadeniz’e gönderdi

Öte yandan, Ukrayna ve ABD cephesinden atılan adımlardan Rus emperyalizmi de geri kalmıyor. Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Güney Askeri Bölgesi, çıkarma botları ve topçu savaş gemileri de dahil 10'dan fazla donanma gemisinin "tatbikatlara katılmak üzere" Hazar Denizi'nden Karadeniz'e gönderildiğini açıkladı.

Sputnik’in haberine göre, Güney Askeri Bölgesi, “Kış tatbikat dönemi kapsamındaki denetimler kapsamında Hazar Filosu'na ait 10'dan fazla çıkarma ve topçu botu ile gemisi, Hazar Denizi'nden Karadeniz'e geçiyor. Gemilerin mürettebatı, Mahaçkale'deki üs noktasından ayrılmadan önce tam kapsamlı eğitimden geçerek denizde çeşitli görevleri yerine getirdi” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Hazar Filosu gemilerindeki mürettebatın, Kırım’da bulunan Rusya Karadeniz Filosu'ndaki güçlerle birlikte deniz tatbikatlarına katılacağının altı çizildi.

Taraflar arasında “savaş hazırlığı” yönünde atılan adımlarla gerilim tırmanırken, tehditkar açıklamalara bir yenisi daha eklendi. Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak, Donbass’ta büyük askeri faaliyetlerin başlamasının Ukrayna için 'sonun başlangıcı' olacağını da vurguladı.