İzmir’de birleşik, kitlesel 1 Mayıs için ortak eylem

İzmir’de ilerici, demokrat, devrimci kurumlar “Emeğimiz ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs’a” şiarıyla eylem gerçekleştirerek birleşik, kitlesel bir 1 Mayıs için çağrı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Nisan 2021
  • 22:51

İzmir’de ilerici, demokrat, devrimci kurumlar birleşik, kitlesel bir 1 Mayıs için eylem yaptı.

Karşıyaka İş Bankası önünde saat 17.00’de bir araya gelinen eylemde ajitasyon konuşmaları ile emekçilere 1 Mayıs’ın yasaklanmaya çalışılmasının meşru olmadığı vurgulandı. Sermaye iktidarının ve dümenindeki AKP-MHP rejiminin işçiler, emekçiler, Kürt halkı, öğrenciler üzerindeki baskı politikaları teşhir edilerek ortak açıklama yapıldı.

Bileşenler adına “Emeğimiz ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs’a!” başlığıyla ortak açıklama okundu.

“Tüm fatura işçi ve emekçilere yüklendi”

“Pandeminin ve krizin tüm toplumu yıkıma sürüklediği bir süreçte 1 Mayıs’a yürüyoruz” diye başlayan açıklamada, sermaye iktidarının, bugüne kadar hayata geçiremediği saldırıları pandemi bahanesiyle bir bir devreye soktuğu ifade edilerek şunlar sıralandı:

“İşçiler fabrikalarda kısa çalışma ödeneğine mahkum edildi ya da ücretsiz izne gönderildi.

Sağlıkta kamu emekçilerinin omuzlarına pandeminin tüm ağır yükü yüklendi. Hak arama eylemleri ve sendikal faaliyetleri sürgünlerle, yasaklarla baskıyla karşılandı.

Eğitim emekçileri hiçbir tedbir alınmadan başlatılan yüzyüze eğitimin sonuçlarıyla boğuşuyor.

Sermaye düzeni ve saray rejimi işçilerin emekçilerin sendikaların taleplerini görmezden geldi.

Salgınla ilgili bilim insanları başta olmak üzere TTB’nin, sendikaların, meslek odalarının ve demokratik kitle örgütlerinin önerilerine kulak asmadı onları hiçe saydı.

Sonuç:

-177 bin işçi Kod-29 saldırısıyla işten atıldı. On binlercesi ücretsiz izne mahkum edildi. 861 işçi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

-374 sağlık çalışanını yine covid19 nedeniyle kaybettik. 200 binin üzerinde sağlık çalışanı ise enfekte oldu.

-Yüz yüze eğitimle birlikte 16 eğitim emekçisini kaybettik. Eğitimde alınmayan önlemlerin sonucu 3 bine yaklaşan öğretmen ve 3500’ün üzerinde pozitif ve temaslı öğrenci oldu.”

“Her geçen gün değişen bu veriler gösteriyor ki 1 yıldır işçiler emekçiler alınan sözde göstermelik önlemlerle fiilen sürü bağışıklığına itilmiş pandemi bahanesiyle krizin tüm faturası işçi ve emekçilere yüklenmiştir” diye devam eden açıklamada, saray rejiminin 1 Mayıs’ı da baskı ve yasaklarla engellemeye çalıştığına değinildi.

Mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs

“İstanbul, Denizli, Kocaeli gibi illerde 1 aylık süreyle bırakın eylem vb yapmayı afiş stiker asmayı bildiri dağıtmayı bile yasakladılar” denilen açıklamada, 1 Mayıs’ın pandemi ve mücadele ikilemine sıkıştırılamayacağı belirtildi. İşçi-emekçilerin yaşamını hiçe sayan pandemi politikalarına karşı mücadele dışında bir yol olmadığı ifade edilen açıklamada, işçi sınıfının ve emekçilerin yaşam ve sağlık hakkına sahip çıkması, birlik olması ve mücadeleyi büyütmesi gerektiği vurgulandı. İşçilerin, gençlerin, kadınların, Kürt halkının direnişleri ve verdiği mücadelenin önemine işaret edilen açıklama şöyle devam etti:

“Hakları ve gelecekleri için mücadele eden örgütlenen, Kod-29’la işten atma saldırısına karşı direnen Cargill İşçileri, Migros İşçileri, SML İşçileri, Döhler İşçileri, Baldur İşçileri, Ptt İşçileri, Sinbo İşçileri, Kayı İnşaat İşçileri, Tur Asist İşçileri, Bakırköy ve Bayrampaşa belediye işçileri bunun kanıtıdır.

2021 yılının başında üniversitelerine atanan kayyum rektöre karşı, özerk bilimsel demokratik üniversite talebiyle direniş başlatan ve halen direnen öğrenciler bunun kanıtıdır.

İstanbul sözleşmesinden vazgeçmeyen ve öfkelerini taleplerini sokaklarda haykıran ve mücadelelerini sürdüren kadınlar ve LGBT+’lar bunun kanıtıdır.

HDP’ye dönük gözaltı ve tutuklamalara, vekilliklerin düşürülmesine, kayyum politikalarına karşı talepleriyle Newroz alanlarını dolduran Kürt halkı bunun kanıtıdır.

Mücadele eden ve direnen tüm kesimlerin taleplerinin ve seslerinin birleşeceği, topyekûn saldırıya karşı topyekun direnişin ve mücadelenin örgütleneceği yer işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıstır.

Azgınca sömürüye, zorbalığa baskıya aşağılanmaya, yok sayılmaya karşı ilerici öncü işçiler emekçiler başta olmak üzere sendikaları, meslek odalarını, demokratik kitle örgütlerini, devrimci parti ve örgütleri, mücadele dinamiklerini ileri taşıyacak kitlesel, birleşik, militan bir 1 Mayıs’ı örgütlemek için sorumluluk almaya, emeğimiz ve özgürlüğümüz için taleplerimizle 1 Mayıs’ta meydanlarda olmaya çağırıyoruz.”

“Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın mücadelemiz!” denilerek son bulan açıklamada sıralanan talepler ise şöyle:

“Çalışanlar sosyal ve ekonomik hiçbir kayba uğratılmadan; AVM fabrika, lokanta, atölye, şantiye gibi kalabalık ve kapalı alanlar derhal kapatılmalıdır. En az 14 gün, tercihen 28 gün zorunlu üretim alanları dışında çalışanlar hiç bir şekilde mağdur edilmeden çarklar durdurulsun!

Herkese yaygın test ve aşı yapılsın!

Covid-19 meslek hastalığı sayılsın!

Kod 29 Kaldırılsın işten atmalar yasaklansın!

Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin kaldırılsın!

Herkese söz, basın, gösteri ve örgütlenme özgürlüğü!

İstanbul sözleşmesinden çekilme kararı iptal edilsin!”

Kızıl Bayrak / İzmir

İLİŞKİLİ HABERLER