Bakırköy Belediyesi işçileri, Bayrampaşa Belediyesi işçileri, Cargill, Kayı İnşaat, PTT, SML Etiket, Bel Karper, Migros, Sinbo, Tur Assist işçileri çevrimiçi düzenlenen etkinlikte buluştu. 1 Mayıs gündemi ile düzenlenen çevrimiçi etkinlikte bir araya gelen direnişçi işçiler iktidarın işçi sınıfına dönük saldırıları ve direnmenin önemi üzerine konuştu.
“1 Mayıs’ta kenetlenmeliyiz”
İlk sözü alan Tek Gıda-İş üyesi Cargill direnişçisi Fatih Gürhan 1096 gündür işe geri dönme talebi ile mücadele ettiklerini belirterek “Patronları koruyan düzen işçileri korumuyor. Direnerek haklarımızı almaya veya kazanılan hakları kaybetmemeye çalışıyoruz. 3 yıldır aynı azimle ve kararlılıkla mücadeleyi yürütüyoruz” dedi. Gürhan, valilik yasağına karşı direnmeye devam edilmesi gerektiğinin altını çizerek “1 Mayıs’ta kenetlenmeli, haklarımıza sahip çıkmalı ve alanlarda olmalıyız” dedi.
“Saldırılara karşı en iyi cevap 1 Mayıs”
DGD-SEN üyesi Migros direnişçisi Hüseyin Gül, Tuncay Özilhan yasağını tanımadıkları gibi 1 Mayıs yasağını da tanımadıklarını belirterek “1 Mayıs’ta ne kadar güçlü olursak Kod-29 ve ücretsiz izin saldırısına karşı o kadar güçlü bir cevap veririz” dedi.
“Pazartesi çadırımızı kuracağız”
DEV TEKSTİL üyesi SML Etiket direnişçisi Seçil Arı yasakların keyfi olduğunu belirterek “İktidar çıkardığı yasaklarla işçileri zapturapt altına almaya çalışıyor. İşçi sınıfına yönelik baskı ve zor uygulanıyor. Biz bunlara karşı 1 Mayıs’ta alanlarda olmalıyız. Pandemide 12 saat çalışırken virüs bulaşmıyor, açık alanda direnirken bulaşıyor. Bunlar 1 Mayıs’ın keyfi olarak yasaklandığının göstergesi” dedi. Arı, 16 Nisan Cuma günü kendi çadırlarının polis tarafından engellenmek istenmesine ve Sinbo’da gerçekleşen polis saldırısına değinerek “Tüm saldırı ve tehditlere rağmen Pazartesi çadırımızı kuracağız” dedi.
“Alanlar bizimdir, yasaklanamaz”
Genel-İş üyesi Bakırköy Belediyesi direnişçisi Nazife Toprak şunları ifade etti:
“Kazanılmış haklarımızı direnerek geri kazanmak için biraraya geldik. Biz Bakırköy belediyesinde taşeron olarak çalışıyorduk. Sendikalaşma hakkımızı kullandık. TİS çalışmalarımız başladı. Mücadele eden her işçi gibi bize dönük baskılar arttı, ücretler düşürüldü, ücretsiz izin saldırısı uygulandı.”
Ardından 1 Mayıs yasağına değinen Toprak “DİSK üyesi işçiler olarak bu yasakları tanımadığımızı söylüyoruz. Alanlar bizimdir, yasaklanamaz” dedi. Toprak, “Biz işçiler birlik olacağız ve dünyayı yerinden oynatacağız. Yaşasın işçi dayanışması, yaşasın 1 Mayıs” vurgusuyla sözlerini noktaladı.
“Yasaklar sermayenin korunması için”
Tek Gıda-İş Sendikası üyesi Döhler direnişçisi Abdurrahim Yenievli konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’de işçi demek köle demek. 1 Mayıs resmi tatil olmasına rağmen işçiler çalışmaya zorlanıyor. Biz Karaman’da hakkımızı aradığımız için Kod-29’dan işten çıkarıldık. Bildiğiniz gibi polis gürültü kirliliğinden ceza kesti. Polisler işçilerin değil, sermayenin güvenliğini korumak için var. Yasaklar da sermayenin korunması için yapılan bir şey. Ciddiye alınması gereken bir yasak olduğunu düşünmüyorum. Bizi ciddiye almayanları biz de almayalım. Geleceğimiz için elimizden geleni yapalım, direnelim.”
“Çünkü işçiler bir araya gelirse düzenleri bozulacak”
Yenievli, Karaman’da patronların örgütlü olduğunu ama işçilerin örgütlü olmadıklarını ifade ederek sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “İşçi olarak yaptığımız her şey devletin her kademesini rahatsız ediyor. Çünkü işçiler bir araya gelirse düzenleri bozulacak. Biz haklarımızı bilmeli ve sahip çıkmalıyız.” Son olarak, Karaman’da hiç 1 Mayıs kutlanmadığı, bu yıl ilk olacağı belirtilerek “Yarınlarımız için 1 Mayıs’a” denildi.
“Direndiğimiz için işten atmalar durdu”
Hizmet-İş Sendikası üyesi Bayrampaşa Belediyesi direnişçisi İzzet Akan hakkını aradığı için AKP Belediyesi’nde 10 kişi ile birlikte işten çıkarıldığını belirterek “Sendika hiçbir zaman yanımızda olmadı. İmza attığımız sözleşmeden başka bir sözleşme getirdiler önümüze. Kayıplar yaşadık. Sendika bürokratları olmasaydı daha iyi direnirdik. Biz direnmeseydik daha çok kişi işten atılacaktı. Direndiğimiz için işten atmalar durdu” dedi. Akan, valilik yasağını tanımadığını ifade ederek “Bir milim geri adım atmayacağız. Yasaklara rağmen alanda olacağız” dedi.
“Bizim gücümüz her şeye yeter”
İnşaat-Sen üyesi Kayı İnşaat direnişçisi Sinan Ekinci yasakların işçilerin sesini kısmaya dönük bir saldırı olduğunu belirterek “2 yıl boyunca mücadele ettik ama sendikalı değildik, bir adım atamadık. Sonra İnşaat-Sen’e üye olduk ve daha güçlü olduk. İşçi arkadaşlarıma sesleniyorum, birlik olalım, örgütlü olalım, bizim gücümüz her şeye yeter” dedi.
“1 Mayıs, 1 Mayıs’ta kutlanmalı”
PTT-SEN üyesi PTT direnişçisi Burhan Tan “1 Mayıs işçinin doğum günüdür. Bir gün önce, bir gün sonra değil gününde ve coşkulu kutlanmalıdır. 1Mayıs’ta alanlara” dedi.
“Onların korkularını büyüteceğiz”
TOMİS üyesi Sinbo direnişçisi Dilbent Türker direnişçileri selamlayarak şunları söyledi:
“Türkiye’de pandemide üretim arttı. Patronlar büyürken biz işçiler ücretsiz izin, Kod-29, kısa çalışma ödeneğine mahkûm bırakıldık. Biz direnişçiler çekip gitmedik, saldırılara karşı direniyoruz. Türkiye’de tam kapanma olmamışken, 1 Mayıs yasağını tanımıyoruz. Yasak kararı 1 Mayıs’ı engellemek için alınmış bir karardır. Yasaklara ve baskılara karşı cevabı 1 Mayıs’ta vermeliyiz. Onların korkularını büyütüp direne direne kazanacağız.”
“Kod 29 kaldırılsın”
Tur Assist Direnişçisi Mesut Toprak, Kod-29’dan işten atıldığını ifade ederek “Madde 25/2 belası işçi sınıfının başında bir bela olarak büyümekte. Kod-29 patronların silahı olarak kullanıldı. SGK bu kodu bölerek işçilere çözüm gibi sundu. Ancak asıl sorun bu maddenin sermayenin keyfiyeti olmasıdır. Talebimiz Kod-29’un komple kaldırılmasıdır” dedi.
Direnişçi işçiler ortak eylemde buluşacak
Türkiye’nin dört bir yanından direnişçinin katıldığı etkinlik eylem çağrıları ile sona erdi. Eylem çağrıları şu şekilde:
“19 Nisan Pazartesi günü Sinbo direnişinin 85. Gününde 11.00’da orada olacağız.
Baldur işçileri 21 Nisan’da fabrika önünde etkinliği olacak.
Bakırköy Belediyesi işçilerinin 20 Nisan Salı günü Bakırköy’de eylemleri olacak
Bakırköy Belediyesi işçileri, Bayrampaşa Belediyesi işçileri, Sinbo, SML Etiket ve Tur Assist direnişçileri 21 Nisan Çarşamba günü Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda 12.00’de basın açıklaması yapacak.”
***
Bakırköy Belediyesi, Bayrampaşa Belediyesi, Cargill, Kayı İnşaat, PTT, SML Etiket, Baldur, Bel Karper, Döhler, Migros, Sinbo, Tur Asist işçilerinin bulaşacağı etkinliği aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz…
Yukarıda video görüntülenemiyorsa burayı tıklayarak izleyebilirsiniz...