İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’a sayılı günler kala hazırlıklar da yoğunlaşıyor. Sınıf devrimcileri bu çerçevede Frankfurt’ta afiş çalışması ve bildiri dağıtımı gerçekleştirdiler.
Frankfurt’taki bazı emekçi mahalleleri ile Rüsselsheim kentinde, “Kapitalist barbarlığa karşı, sosyalizm için 1 Mayıs’ta alanlara” şiarlı, TKİP imzalı afişler yaygın olarak yapıldı. Yine Bir-Kar imzalı, “Krizin ve pandeminin faturası kapitalistlere! Sömürüye, işsizliğe ve eşitsizliğe ve sefalete karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” şiarlı bildiriler, Rüsselsheim Opel fabrikasında dağıtıldı.
Dağıtım esnasında sohbet edilen işçiler, Opel’in -bölüme göre değişmekle birlikte- hala ortalama %50 kısa çalışma sisteminde olduğunu, sermaye iktidarının kapitalistlere bir hediyesi olan kısa çalışma sayesinde Opel’in de kârlarına kâr kattığını ifade ettiler. Diğerleri gibi Opel kapitalistlerinin de pandemiden sonuna kadar faydalandıklarını, az işçi ile çok iş kotararak, sömürüyü yoğunlaştırdıklarını belirten işçiler; işçilere ödenen kısa çalışma parasının vergi yoluyla geri alınması, yaşanan gelir kaybı ve yükselen fiyatlar nedeniyle bu süreçte işçilerin ciddi boyutta yoksullaştığını dile getirdiler.
Sınıf devrimcilerinin 1 Mayıs’a yönelik hazırlıkları çeşitli araçlarla önümüzdeki günlerde de devam edecek.
Frankfurt 1 Mayıs’ı için kararlar
Sendika bürokrasisi geçen yıl pandemiyi bahane ederek 1 Mayıs’ta her türlü kutlamayı iptal etmişti. Bu sene de niyetleri bu yönde olsa bile, buna cesaret edemeyerek, formaliteden de olsa bir kutlama yapacaklarını açıkladılar. Bu seneki 1 Mayıs sloganını “Dayanışma gelecektir!” olarak belirleyen Alman Sendikalar Birliği (DGB) bürokrasisi Frankfurt 1 Mayıs’ında, her zamanki güzergahta bir yürüyüş ve miting için başvuru yaptığını duyurdu. Fakat hemen ardından, “koronadan dolayı tam olarak nasıl davranılacağının 1 Mayıs’tan bir gün önce netleşeceği” ifadeleriyle 1 Mayıs, sendikal bürokrasi tarafından adeta belirsizliğe terk edildi. Sendikal bürokrasinin “pandemi koşulları”nın arkasına saklanarak yol açtığı bu belirsizlik, 1 Mayıs’a katılımı da olumsuz etkileme potansiyeli taşıyor.
Buna rağmen, içerisinde sınıf devrimcilerinin de bulunduğu çeşitli devrimci-demokratik güçler, Sendika bürokrasisi ne yaparsa yapsın, her koşul altında 1 Mayıs’ı sokaklarda kutlama yönünde karar aldılar. Bunun için çeşitli yerli ve göçmen kurumlar değişik alternatifler temelinde başvuru yaptılar.
Sınıf devrimcileri, birkaç yıldan bu yana olduğu gibi, bu 1 Mayıs’a da, “KPD’nin Yeniden İnşası için İşçi Birliği” adlı Alman grupla birlikte ortak bir “kızıl blok” oluşturarak katılacak.
Bu arada direnişte olan Wisag işçileri ile LSG işçilerinin de 1 Mayıs’a ortak bir kortejle katılmak doğrultusunda bir çaba içerisine girdikleri, bunun için Bir-Kar’ın da iştirakiyle bir toplantı yaptıkları gelen bilgiler arasında.
Kızıl Bayrak / Frankfurt