“IŞİD’i aklayanlar suç ortaklığına devam ediyor”

10 Ekim Katliamı Davası avukatları katliam davasında IŞİD'in insanlığa karşı suçtan beraat ettirildiğini belirterek; “IŞİD’i aklayanlar suç ortaklığına devam ediyor" açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Temmuz 2024
  • 16:24

10 Ekim Katliamı Davası Avukat Komisyonu yaptığı açıklama ile 10 Ekim Ankara Gar Katliamı Davası’nda insanlığa karşı suç işlemekle suçlanan sanık Erman Ekici hakkında verilen beraat kararına tepki gösterdi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sanki ilk kararın üzerinden geçen 6 yıl içerisinde hiçbir değişiklik olmamış, daha fazla gerçek kendini göstermemiş gibi…

Sanki, soruşturma dosyasının savcılarının sakladığı 9 klasör dava evrakı adliye koridorlarında şans eseri bulunmamış, katillerin katliamdan önceki son birkaç güne kadar takip edildikleri ortaya çıkmamış gibi...

Sanki, yıllarca talep edilen IŞİD dosyalarına erişilmemiş, MİT'in "temizdir" raporlarıyla serbest bırakılan katliam sorumlularının Suriye'ye gidip insan infaz etmeye devam ettiği öğrenilmemiş gibi...

Sanki, kuyruğu sıkışan siyaset temsilcileri, çete liderleri masumlarmışçasına "iki seçim arası olanları açıklama" tehditleri savurmamışlar, katliamların altındaki ellerini göstermemişler gibi...

Sanki, "beyaz ayakkabıdan katili bulduk" diyenlerin ellerinde hazır IŞİD listeleri yokmuş gibi...

Sanki katliamlarla dolu ülke tarihinde ilk defa insanlığa karşı suçtan bir iddianame yazılmamış gibi...”

Açıklamada mahkemede karanlıkta kalanlar şöyle sıralandı:

“Her gün sınır ötesi operasyonlarla övünen devlet, katliamlarda sorumluluğu olan ve Suriye'de kamplarda kalan IŞİD'lileri Türkiye'ye getirmek için tek bir adım atmamıştır.

Her aşamada sorumluluğu apaçık olan her kademeden kamu görevlisinin yargılanmasının önünde mahkeme ve idari amirler bir kalkan gibi hala durmaktadır.

Türkiye'nin anayasal düzeniyle hiçbir derdi olmayan IŞİD'in katliamları insanlığa karşı değil, anayasal düzene karşı kabul edilmiştir.

Yargı, katliamlarla binlerce insancın canına kıyan, insanlık kültürünü ve tarihini yok etmeye ant içen, özellikle kadınlar ve çocuklar olmak üzere milyonlarca insana insanlık onuruna yaraşmayan her türlü muameleyi reva gören barbar cihatçı örgüt IŞİD'i insanlığa karşı suçtan beraat ettirmiştir.”

Mahkeme tutanaklarında yazanların, tarihe yazılanların üstünü örtemeyeceği vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“Gerçekler 9 yıldır milyonların gözü önünde tezahür etti, hafızalara bütün sorumlular bütün suçlarıyla kazındı. Bu nedenle talep ettiğimiz şey yalnızca birkaç "öfkeli çocuğa" verilen "rekor" cezalar değil; aynı zamanda sükunetle katliama yol veren bütün faillerin hak ettikleri cezaları almasıdır. Bu uğurda 9 yıldır verdiğimiz mücadele sürecek. Bu nedenle henüz yürüyecek çok yolumuz olduğunu, emek, barış, demokrasi ve adalet için bu yolu yürümeye hazır olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz. 6 yıl önce verilen karardan sonra söylediğimiz sözü tekrar ediyoruz: Beyaz toros, beyaz bere ve beyaz ayakkabıların bir kez daha can almaması için, gerçek sorumluların cezalandırılmasına kadar adaletin peşinde olacağız.”