İstanbul Tuzla Orhanlı’da bulunan İsmak Otomotiv’de yeni yıl zamlarının ardından işten çıkarmalar başladı. İsmak işçilerinin verdiği bilgilere göre işçiler hiçbir açıklama yapılmadan, “işinize son verildi” denilerek işten çıkarılıyor.
Yeni Demokrasi’de yer ala habere göre İsmak Otomotiv’de patronların işçiler arasında birliği bozmak için geçtiğimiz haftalarda işçileri “maaşlarınızı kimse söylemeyin” diye tehdit etmişti. Çok sayıda işçi yeni yıl zamlarının ardından işçilerin işten çıkarıldıklarını belirtti. İşten çıkarılan işçilerin ise genellikle taşeron olarak çalışan işçiler olduğu öğrenildi. İşçiler sayı konusunda net bir bilgi veremese de şu ana kadar çok sayıda işçinin işten çıkarıldığı biliniyor.
İşçiler, İsmak patronlarının işçilere geçtiğimiz haftalarda iş arayan yakınları varsa, İsmak’a yönlendirilmelerini istediğini belirtti. Bir işçi bu durumu şu sözlerle aktardı:
“İşveren ve yöneticiler 1-2 hafta önce bizlere işçi alımlarının devam ettiğini ve yakın çevrenizde iş arayanlar varsa yönlendirmemizi söyledi. Şimdi ise küçülmeye gittiği bahanesiyle işçi dostlarımızı işten çıkartıyor. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasal durum ortadayken işsizlik, yoksulluk almış başını gitmişken kış ayının ortasında bizleri açlığa mahkûm edenleri asla unutmayacağız, affetmeyeceğiz!”
İşyerinde mobbing ve baskı
Bir başka işçi ise işten çıkarılanların çoğunun taşeron olarak çalışan kadın işçiler olduğunu belirtti. En az 8 kadın işçinin işten çıkarıldığını belirten işçi, ayrıca kadın işçilerin iş yerinde sürekli baskı ve mobbinge maruz kaldığını belirtti. İş yerinden edinilen bilgilere göre kadınlara kılık-kıyafet konusunda müdahale ediliyor. Fabrikada “başörtünün nasıl takılacağı” yönünde fotoğraflı anlatım olan tabela bulunuyor ve işçilere ayrıca tek tipte beyaz başörtü takılması yönünde baskı uygulanıyor.
İşçilerin üretim ve moladayken sürekli kameralardan izlendiğini belirten kadın işçi, bu bilginin bizzat İnsan Kaynaklarından verildiğini söyledi. İşten çıkarılan işçi iş yerinde kadınlara yönelik yapılan mobbingi şöyle aktardı:
“İşçilere sürekli mobbing uygulanıyor. İnsan Kaynakları sürekli montajda geziyor. ‘Saçını bağla’, ‘makyaj yapma’, ‘şunu yapma’, ‘bunu yapma’ diye uyarı yapıyor. İnsanlara dış görünüşleriyle ilgili baskı yapılıyor. Yöneticiler işçileri tehdit ediyorlar.”
Ayrıca kadrolu işçilerin ise doğrudan işten çıkarılmadığı fakat tazminat ödenmemesi için işçilerin kendileri işten çıkması konusunda baskı uygulanıyor. Bu baskı genelde yer değişikliği ve vardiya değişikliği olarak yaşanıyor. İşçiler 1 yıldır çalıştığı vardiyadan, hiçbir gerekçe olmadan alındığı ve işçiler bunun nedenini sorduğunda ise “yukarıdan gelen talimat” diye cevap verildiği öğrenildi.