Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik Şirketi ile Çalık Holding’in işlettiği Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen işçi ve doğa katliamı birçok ilde yapılan eylemlerle protesto edildi.
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri Eğitim-Sen Antalya şubesinde basın toplantısı yaptı. Basın açıklamasını okuyan ESM Şube Başkanı Tanju İşeri şunları ifade etti:
“Mevcut yanlış ekonomi ve madencilik politikaları nedeniyle yeni bir facia yaşanmıştır ve bu zihniyet terk edilmedikçe yenileri yaşanmaya devam edecektir.”
Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında “Siyanürlü toprağın altında kalanların bir an önce kurtarılmasını umuyoruz” denildi.
Kocaeli İSİG Meclisi de basın açıklaması yaptı. Her işçi katliamının ardından gerçeklerin örtbas edilmeye çalışıldığına dikkat çekilen açıklamada “Halbuki yaşanan katliam adeta iktidarın çevre ve işçi düşmanı politikalar ile adım adım hazırladığı bir katliamdır” denildi. AKP’li yıllarda 2062’si maden işçisi olmak üzere en az 32645 işçinin iş cinayetlerine kurban edildiğine vurgu yapılan açıklamada “yaşanan katliamının sorumlularının açığa çıkması için mücadelemizi sürdüreceğimizi ilan ediyoruz” denildi.
İstanbul’da Şişli’de bulunan Çalık Holding önünde eylem yapıldı. Ekoloji Örgütleri’nin çağrısı ile yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Madenin etkileri yüzünden zehirlenmeler ve ölümlerde artış her seferinde örtbas edildi. Dönemin Erzincan Savcısı İlhan Cihaner’in iddianamesinden öğrendiğimize göre şirket, bölgede bulunan tüm bürokratları rüşvetle susturdu. Malesef vahşi madencilik can almaya devam ediyor.”
Kadıköy’de Kadınlar Birlikte Güçlü tarafından “Şiddetin adına aşk demenizle, bizi hapsettiğiniz kutsal ailenizle bitmeyen bir hesabımız var” şiarıyla eylem yapıldı. Khalkedon Meydan’da yapılan eylemde Erzincan İliç’te meydana gelen maden göçüğü için “Şiddetinizin üstünü örtmek için verilen altınların altında katliam var” denildi.
Gençlik Komiteleri de Kadıköy’de eylem yaptı. “Onlar altın peşinde biz hayatlarımızın” yazılı pankartın taşındığı eylemde sloganlarla ve konuşmalarla yürüyüş yapıldı.
Kartal Emek ve Demokrasi Güçleri yaptığı eylemde katliamının göz göre göre gerçekleştiği vurgulandı. 24 saatten fazla zaman geçmesine rağmen göçük altında 9 işçinin bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada şöyle devam edildi:
“Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tüm ÇED raporlarına rağmen sermayedarların cebine daha çok para girsin diye maden ocağının kapasitesini 3 kat arttırılmasına izin verdi ve bu iktidar utanmadan Murat Kurum’u İBB adayı yaptı. Bu AKP’nin zihniyetidir.”