İliç'te yaşanan katliamın üçüncü gününde de henüz göçük altında kalan hiçbir işçiye ulaşılamadı.
Anagold ve Çalık Holding’e ait madende 13 Şubat günü çöken pasa dağı nedeniyle işçi ve doğa katliamı yaşandı. İşçiler tonlarca toprağın altında kaldı. Maden arama için kullanılan siyanür ve asitler toprağa karışırken Fırat Nehri’nde yaşam tehlikeye girdi.
Katliamın ardından sermaye devleti aldığı karar ile Erzincan’a giriş ve çıkışları dört gün süre ile 18 Şubat’a kadar kısıtladığını duyurdu. Katliama dair kamuoyuna şeffaf bir bilgilendirme yapılmazken, katliamın boyutu gizlenmek isteniyor. Öyle ki maden kazasının yaşandığı bölgeye giden İHD üyeleri ve çevre aktivistleri gözaltına alındı. KESK, TMMOB, TTB ve birçok emek örgütünün temsilcilerinin İliç'e girmesi bugün (15 Şubat) jandarma tarafından engellendi.
Öte yandan İliç’teki altın madeni için olumlu ÇED raporu veren SRK Danışmanlık şirketinin yönetim kurulu üyesi Ahmet Oğuz Öztürk’ün adeta ödüllendirilerek 2023’te Anagold’ta çalışmaya başladığı 5 Şubat 2024 tarihinden itibaren ise Anagold yöneticisi olduğu ortaya çıktı.
Katliamın üçüncü gününde Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, İliç’de açıklama yaptı. Bayraktar açıklamasında bölgede heyelan tehlikesinin devam ettiğini belirtirken çalışmalar için en az 400 bin kamyona ihtiyaç olduğunu söyledi. İşletmenin durumuna dair gazetecilerin sorusuna ise “işletme şu an durdu, çalışmıyor” dedi. Bayraktar konuşmasında adeta sermaye devletinin sorumluluğunu üstünden atmaya çalışarak şirketin yönetim düzeyi içerisinde zafiyet olduğu, Anagold’un temsilcilerinin hala bölgeye gelmediğini ifade etti.
Daha fazla kar ve rant için altın madenlerinde siyanür kullanımı ve yaşanan siyanür sızıntıları ise yeni değil. Daha önce de altın madenlerinde siyanür sızıntısı yaşanmış, insanlarda ve doğada ciddi tahribatlara neden olmuştu. Ancak İliç’te yaşanan son katliam bunlar arasında en büyük ve en yıkıcı olanı olarak karşımıza çıkıyor.
Daha önce 2011’de Kütahya’da, 2018’de İzmir Bergama’da, 2020’de Gümüşhane’de 2021 Giresun Şebinkarahisar’da, Gördes’te yaşanan ve Manisa’nın Yunusemre ilçesinde altın, bakır madenlerinde siyanür sızıntıları yaşanmıştı. Söz konusu yerlerde binlerce insan etkilenmiş, nehir ve tarım arazilerinde ciddi tahribatlar yaşandı.