İdlib savaşını alevlendirme çabaları sürüyor

ABD-İsrail-saray rejimi üçlüsü güçleri yettiğince savaşın bitmesini engelleyecekler. Bu uğursuz üçlü, halen dökülen kanlardan birinci derecede sorumludur.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Mart 2020
  • 21:20

Moskova’da Rusya devlet başkanı V. Putin’in önerdiği anlaşmaya imza atmak durumunda kalan AKP şefi, halen savaş histerisini atlatabilmiş değil. Nitekim Suriye ordusuna yönelttiği akıldışı tehditleri fiilen geri çekmek zorunda kalsa da, savaşı alevlendirmek için fırsat kollamaya devam ediyor. Yayılmacı-ilhakçı hevesler yerli yerinde durduğu sürece pusuda yatmaya devam edecek. 

Mecliste müritlerine seslenen T. Erdoğan, bir kez daha kaba-sabah tehditler savurdu. Putin’le imzaladığı anlaşmaya atıf yapan AKP şefi, Suriye yönetiminin anlaşmayı ihlal etmeye başladığını iddia ederek şöyle konuştu: "Biz verdiğimiz söze, karşı taraf da aynı hassasiyeti gösterdiği sürece sonuna kadar bağlı kalırız. Ama karşımızdakiler sözlerini tutmazsa, bir öncekinden daha ağır şekilde üzerlerine gitmekten de asla kaçınmayız."

Bu kaba tehdidi savurmak için ortada bir neden bulunmuyor. Ancak AKP şefi Washington’daki emperyalist efendilerinden umudunu kesmiş değil. Savaşı devam ettirebilmek için onların desteğine mahkum. Nitekim bu tehditle, “istediğimiz yardımı yapın, biz savaşı alevlendirmeye hazırız” mesajını efendilerine veren T. Erdoğan, işgalci-ilhakçı histerinin esiri olmuş görünüyor.  

***

Savaşı alevlendirme histerisinde AKP şefi yalnız değil. Washington’daki efendileri de aynı telden çalıyorlar. ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile ABD'nin Türkiye Büyükelçisi David Satterfield telekonferans yoluyla ortak basın toplantısı düzenleyerek İdlib’deki savaşı alevlendirmek için çaba harcamaya devam ettiklerini gözler önüne seren açıklamalarda bulundu. 

Türkiye'nin İdlib kaynaklı güvenlik endişelerini NATO müttefikleriyle görüşmek, AB yetkilileriyle de İdlib'e yapılması hedeflenen insani yardımları ele almak üzere Brüksel'de temaslarda bulunduklarını anlatan J. Jeffrey, Türkiye'nin Suriye kaynaklı tehditlere karşı hava savunmasının güçlendirilmesi talebine dair NATO'da görüşmeler yürüttüklerini söyledi. 

Bu savaş kundakçısı devamında şunları söyledi: “Diğer müttefiklerimizle ne tür seçeneklerimiz olduğunu değerlendiriyoruz. İspanya'nın Patriot bataryaları Türkiye'de. NATO'nun neler yapabileceğine bakıyoruz, her şey masada. Diğer müttefiklerimizin neleri masaya koymaya hazır olduklarını göreceğiz. Bunun akabinde de ABD'nin bunları nasıl destekleyebileceğine bakacağız.”

İdlib’deki savaşın alevlendirilmesi konusunda ABD-İsrail-Saray rejimi üçlüsünün mutabakatı var. Ancak ABD-İsrail ikilisi S-400’ler konusuna farklı yaklaşıyor. Nitekim basın toplantısında konuşan D. Satterfield bunu açıkça dile getirdi: “Güvenlik ilişkisinde ilerleme kaydedilmesi için S-400 mevzunun çözüme kavuşturulması gerekiyor.” 

“Rusya ile köprüleri atın, S-400’leri iade edin biz de isteklerinizi karşılayalım” demeye getiren D. Satterfield, İdlib’deki cihatçı terörü koruma konusunda AKP ile aynı safta durdukları mesajını da veriyor. ABD-İsrail-saray rejimi üçlüsü güçleri yettiğince savaşın bitmesini engelleyecekler. Bu uğursuz üçlü, halen dökülen kanlardan birinci derecede sorumludur.