Rusya ve Türkiye İdlib'de ateşkes için anlaştı

Bugün Moskova’da bir araya gelen Türkiye ve Rusya heyetleri İdlib’de ateşkes üzerine anlaştıklarını açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Mart 2020
  • 21:13

Bir yandan batılı emperyalistlerden İdlib savaşına destek arayışlarını sürdüren AKP iktidarı, diğer yandan sıkışmışlığına çıkış arayışıyla apar topar Rusya’daki efendileriyle görüşme peşine düşmüştü.

AKP şefleriyle Rusya heyeti arasında Moskova’da bugün gerçekleşen görüşmelerin sonucunda İdlib’deki gerilimi düşürme konusunda anlaşmaya varıldığı açıklandı. AKP şefi Tayyip Erdoğan “ateşkes anlaşmasına varıldığını ve bu geceden itibaren ateşkesin yürürlüğe gireceğini” açıkladı. Mevkidaşı Vladimir Putin ise “ortak nokta bulmayı başardık” diye açıklama yaptı.

İki taraf arasındaki görüş ayrılıkları açıklamalara da yansıdı. Suriye ordusunun Rusya ve İran’ın desteğiyle IŞİD’ci çeteleri bölgeden temizlemesine karşılık saldırıları tırmandıran AKP şefi T. Erdoğan, İdlib’deki gerilimden dolayı Suriye devletini hedef göstermeyi sürdürdü. Putin ise “Rusya, her zaman Türkiye’nin Suriye’de olup bitenlerle ilgili değerlendirmeleri ile hemfikir olmasa da kritik anlarda her zaman ortak noktaları bulmayı başardık” ifadelerini kullandı.

Anlaşma maddeleri

İki ülkenin dışişleri bakanları varılan anlaşmayı açıkladı. Anlaşma metninde İdlib’le ilgili iki anlaşma (4 Mayıs 2017 tarihli Muhtıra ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin 17 Eylül 2018 tarihli Muhtıra) hatırlatıldı ve “Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan kuvvetli taahhütlerin yinelendiği” belirtildi. Metinde “Terörist olarak tanımlanan grupların ortadan kaldırılması” vurgusu da yer aldı.

Sputnik'in haberine göre, ateşkesle ilgili anlaşma maddeleri şöyle sıralandı:

1- İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 tarihinde saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.

2- M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecektir. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacaktır.

3- Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in 2 km batısı) Ain-Al-Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.