HDP'ye saldırıya uluslararası tepki

Uluslararası örgütler ve siyasetçiler, HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesini kınayan açıklamalar yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Haziran 2021
  • 15:10

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’ne yönelik yaşanan saldırıya ve HDP’li Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin çok sayıda uluslararası örgüt, siyasetçi ve aktivist açıklama yaptı.

HDP'ye yapılan saldırıya karşı gelen bazı tepkiler şöyle:   

Yunanistan’da Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA): Bu zor zamanlarda, Türkiye'de demokrasi, hukukun üstünlüğü, sosyal ve siyasi haklar için mücadele edenlere, HDP'ye tam desteğimizi ve dayanışmamızı ifade ediyoruz. İnsan haklarına ve ifade özgürlüğüne saygının yanı sıra ilgililerin soruşturulması ve mahkumiyeti gereklidir. Türkiye parlamentosundaki en büyük üçüncü partiyi suçlu durumuna düşürme girişimi kesinlikle kabul edilemez.

Hollanda Temsilciler Meclisi üyesi ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) eski Türkiye Raportörü Kati Piri: Bir faşist, Kürt aktivist Deniz Poyraz'ı HDP'nin İzmir İl binasında, siyasi muhalefete karşı nefret ikliminin ortasında vahşice öldürdü. Bu zor dönemde Deniz'in ailesine ve arkadaşlarına en içten taziyelerimi sunuyorum.   

Avrupa Sosyalist ve Demokratlar Grubu: Bu menfur şiddet eylemi, herhangi bir demokratik sistemin temel ilkelerine açık bir saldırıdır. Ülkedeki tüm ilgili makamlar ve siyasi partiler hızlı ve kesin bir tepki vermeli. Deniz Poyraz'ın ailesine ve arkadaşlarına ve tüm HDP partisine en içten taziyelerimizi iletiyoruz. Bu üzücü anda ve son dönemde yaşadığı haksız siyasi baskıların karşısında yasaklanma ihtimali bulunan kardeş partimiz ile dayanışma içindeyiz. Bu tür anlamsız saldırılara zemin hazırlayan HDP'ye yönelik devam eden siyasi taciz ve hedef gösterme artık sona ermelidir.

Avrupa Yeşiller Partisi: HDP İzmir Ofisine saldırıyı ve Deniz Poyraz cinayetini şiddetle kınıyoruz. Düşüncelerimiz HDP ailesi ile birlikte. Saldırıdan etkilenen herkesle dayanışma içindeyiz. 

Podemos Uluslararası İlişkiler Genel Sekreterliği: Deniz'in ailesine ve sevenlerine baş sağlığı dileklerimizi iletiliyoruz. Avrupa Birliği derhal bu vahşi saldırı karşısında harekete geçmelidir.

AP Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor: HDP parti çalışanı ve üyesi Deniz Poyraz'ın öldürüldüğü haberi karşısında dehşete düşmüş durumdayız. Bütün HDP ailesine, Deniz'in ailesi ve sevenleri ile dayanışma içindeyiz. Bu iğrenç suçun faili adalete teslim edilmeli ve HDP'ye karşı yürütülen bu siyasi komploya derhal son verilmelidir.

Avrupa Parlamentosu Sol Parti: HDP İzmir Ofisine saldırıyı ve Deniz Poyraz cinayetini şiddetle kınıyoruz. HDP ailesine ve Poyraz'ın sevenlerine ve ailesine dayanışma duygularımızı iletmek istiyoruz. Avrupa Birliği derhal bu vahşi saldırı karşısında ses çıkarmalıdır.

AB Türkiye Sivil Komisyonu: Bir parti üyesinin hayatını kaybetmesine neden olan HDP İzmir ofisine karşı gerçekleştirilen bu saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırıların failleri güçlerini HDP'ye karşı AKP ve MHP tarafından yürütülen karalama kampanyalarından almaktadır. 

AP üyesi ve Kırmızı Yeşil İttifakı’ndan olan Danimarkalı siyasetçi Nikolaj Villumsen: HDP'nin İzmir'deki bürosuna saldırı düzenlendi. HDP kadın üyesi #DenizPoyraz saldırıda hayatını kaybetti. Tüm dayanışma ve düşüncelerimiz Deniz Poyraz ve ailesiyle. AB'nin teröre karşı sesini yükseltmesi ve #HDP'ye yönelik kampanyaya son verilmesi çağrısı yapması gerekiyor. 

Avrupa Özgür İttifakı: Bu anlamsız şiddet karşısında en içten taziyelerimizi sunuyoruz. Siyasi ifade özgürlüğü demokrasinin temel taşıdır ve saygı duyulmak zorundadır. Bu olayla ilgili kapsamlı bir soruşturmaya ihtiyaç var. Arkadaşlarımızın yanındayız ve desteğimizi sunuyoruz.   

Assemblea Enternasyonel: Türkiye devletinin sürekli saldırı ve hukuki savaşına maruz bırakılan ve şimdi de silahlı bir şekilde hedef alınan HDP'ye tüm destek ve dayanışma duygularımızla. Deniz Poyraz'ın ailesi ve dostlarına taziyelerimizi sunuyoruz. Avrupa Türkiye ve İspanya gibi insan hakkı suistimalcilerini durdurmalıdır. 

Avrupa Sol: HDP İzmir Ofisine gerçekleştiren korkakça saldırıyı şiddetle kınıyoruz! HDP ve Deniz Poyraz'ın ailesi ve sevenlerine destek ve dayanışma duygularımızla Bu saldırı Erdoğan'ın demokratik güçlere karşı geliştirdiği saldırgan tutumun sonucudur.

Avrupa ve Orta Asya İnsan Hakları İzleme Örgütü Genel Yardımcısı Emma Sinclair-Webb: HDP İzmir Bürosuna silahlı saldırı ve Deniz Poyraz'ın bina önünde polisler görev başındayken öldürülmesinin tüm boyutlarıyla soruşturulması için tepeden bir siyasi irade gösterilmesi şarttır. Cumhurbaşkanlığı ve hükümet, HDP'ye yönelik nefret söylemine acilen son vermeli.

Avrupa Parlamentosu üyesi ve Yeşiller Efa Grubu’ndan Belçikalı siyasetçi Sergey Lagodinsky: Nefret söylemleri yaydığınızda sonunda birileri öldürülecektir! Deniz Poyraz'ın ailesine ve arkadaşlarına en derin taziyelerimi sunarım. Türk makamlarına bu suçu soruşturmaya, faşist ağlarla mücadele etmeye ve karşı nefret kampanyasını durdurmaya çağırıyorum.

İngiltere İşçi Partisi’nden Birleşik Krallık Parlamento üyesi Lloyd Russell-Moyle: Türkiye'den HDP binasına saldırıldığı ve bir parti çalışanın öldürüldüğü haber geldi! İşçi partisi yarınki birleşiminde bunu gündeme getirmelidir.  

İlerici Enternasyonal Genel Koordinatörü David Adler: #DenizPoyraz'ın terör saldırısında katledildiği İzmir'den şoke eden, sarsan ve çileden çıkaran haber. Erdoğan'ın diktatörlüğü her geçen gün daha acımasız hale geliyor.

Kaynak: MA