“Faşizme karşı omuz omuza”

İstanbul’da DİSK, KESK, TMMOB, TTB Kadıköy Süreya Operası’nın önünde HDP’ye dönük saldırılara ve çeteleşmiş düzene karşı oturma eylemi, HDP önünde ise açıklama gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Haziran 2021
  • 20:00

İstanbul Kadıköy’de emek ve meslek örgütleri HDP’ye dönük saldırganlığa ve çeteleşmiş düzene karşı eylem gerçekleştirdi. Süreyya Operası önünde bir araya gelen kitle ile HDP önünde bir araya gelenlerin yan yana gelmelerine izin verilmedi. Uzun süren görüşmeler sonucu Süreyya Operası önünde oturma eylemi yapılırken, HDP önünde açıklama yapıldı. 

HDP önünde polis barikatı

Süreyya Operasında yapılan eylem öncesinde HDP Halitağa’da toplandı. Kitlenin önünü kesen polis “açıklama yapılabileceğini, yürüyüşe izin verilmeyeceğini” söyledi. Polisin saldırı tehdidi “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” sloganları ile karşılandı.  

Polis barikatı önünde HDP İl Eşbaşkanı Erdal Avcı konuştu ve şunları ifade etti:

“10’ar kişilik gruplarla geçebilirsiniz dedi polis bize biz de bunu size duyurduk. Devlet bildiğiniz devlet, polis bildiğiniz polis. Şimdi bunu da kabul etmediklerini söylüyorlar. Süreyya Operası’nda buluşan arkadaşlarımıza haber verdik, gelecekler. Açıklamayı burada yapacağız”

Süreyya Operası’nın önünde toplananlar gelene kadar sloganlarla polis barikatı önünde beklendi. Süreyya Operası önünde toplananların önünde de polis barikatı kurulduğu için iki kitlenin bir araya gelmesine polis izin vermedi.

“Bu ülkenin karanlık faşist düzenini değiştireceğiz”

Halitağa’da uzun bekleyişin ardından açıklama yapıldı. Kadıköy HDP önünde yapılan açıklamada HDP İl Eşbaşkanı Elif Bulut konuşma yaptı. Konuşmasında yürüyüşün yasaklanmasını teşhir ederek “İnsanların öfkesini yaşamasına bile izin vermiyorlar” dedi. Bulut “bu ülkenin karanlık faşist düzenini değiştireceğiz” diyerek “Mutlaka kazanacağız onlar kaybedecek” vurgusu yaptı.

“Bizden uzak durun. Uzak durun ki katiller üzerimize gelmesin”

Bulut’un ardından Erdal Avcı söz aldı ve şunları ifade etti:

“Devletin ilçe binalarımız önünde güvenlik amacıyla koyduğu araçlarla 24 saat gözetledikleri her giren çıkanı kayıt yaptıklarını bu araçlarla toplantıları ortam dinlediklerini ve bizi takip ettiklerini biliyoruz. Bu önlemlerin bizim güvenliğimiz için olmadığını biliyoruz. Bu katliamla da bir kez daha açığa çıkan budur. Katilin orada olduğu bilinmesine rağmen yarım saat müdahale edilmemiş ve Deniz katledilmiş. Buradan sesleniyoruz bizden uzak durun. Uzak durun ki katiller üzerimize gelmesin.”

HDP’nin sistematik olarak iktidar tarafından hedef gösterildiğini, devletin mafya ile birlikte olduğunu belirten Avcı “Bu faşist rejimi döktükleri kanda boğacağız” dedi.

Süreyya Operası önünde oturma eylemi ve açıklama

DİSK, KESK, TMMOB, TTB Kadıköy Süreya Operası’nın önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi sonrasında ortak açıklama yapıldı.  Yapılan açıklamada saldırı süreci ve Poyraz'ın öldürülmesinin katliam girişimi olduğu ifade edilerek şunlar belirtildi:

"Deniz Poyraz'ı aramızdan alan bu alçak saldırının faillerine cesaret veren şey, iktidar sahiplerinin tüm topluma egemen kılmaya çalıştığı düşmanlık iklimidir. HDP ile dayanışma içinde olacağız. Tüm provakayonlara ve saldırılara rağmen bu toplumdaki barış ve kardeşlik kültürünün çok derin köklere sahip olduğunu biliyoruz. Tüm toplumu, demokrasi güçlerini HDP'yi hedef alan bu ırkçı-faşist saldırganlığa karşı birlik olmaya bir arada eşit ve özgür yaşamı savunmaya çağırıyoruz."

Basın açıklamasının ardından yürüyüş yaparak dağılmak isteyen kitleye polis saldırdı. Ara sokaklarda devam eden eylem sloganlarla sonlandırıldı. 

Kızıl Bayrak / İstanbul