Düsseldorf ve Bielefeld’de HDP’yle dayanışma

HDP’ye yönelik saldırı Almanya’nın Düsseldorf ve Bielefeld kentlerinde protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Haziran 2021
  • 19:02

HDP İzmir İl binasına yapılan faşist saldırıyı ve Deniz Poyraz’ın öldürülmesini lanetlemek için Almanya’nın Düsseldorf ve Bielefeld kentlerinde dün eylemler yapıldı.

Düsseldorf kentinde oldukça coşkulu gerçekleşen protesto yürüyüşüne yüzlerce kişi katıldı. Saat 14’te Alman Sendikalar Birliği (DGB) önünde başlayan açılış mitinginde Kürtçe, Türkçe ve Almanca öfkeli konuşmalar yapıldı.

BİR-KAR konuşmacısı ezilen Kürt halkıyla dayanışmada bulunduklarını açıkladıktan sonra, İzmir’deki faşist saldırının sadece Kürt halkına değil, tüm ilerici, demokrat ve devrimci güçlere karşı gerçekleştirildiğini vurguladı. Türk devletinin asıl amacının milliyetçi ve şoven politikalarla işçi sınıfını ve emekçiler bölmek olduğu dile getirildi. Konuşma “Yaşasın işçilerin birliği ve halkların kardeşliği” ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sözleriyle sonlandırıldı. Şehir merkezindeki açılış mitinginden sonra yürüyüşe geçildi. Sık sık “Jin, jîyan, azadî!”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganları atıldı. Ayrıca Metin ve Kemal Kahraman’ın “Deniz koydum adını”nın da olduğu parçalar çalınarak coşku daha da yükseldi.

Yürüyüşün bitiş alanında son konuşmalar yapıldı ve tekrar dayanışma çağrılarında bulunuldu. Eyleme HDP ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJKE) yanı sıra Avrupa Demokratik Güç Birliği, BİR-KAR, Partizan, AGİF ve Alınteri katıldı.

Bielefelde’de de saat 15.00’te merkez istasyonu önünde toplanan kitle saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz anısına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Demokratik Güç Birliği adına yapılan konuşmada, HDP İzmir il binasına yönelik planlı katliamın, uzun bir süredir dinci-faşist iktidarın HDP’yi hedef göstermesinden kaynakladığı ifade edildi.

BİR-KAR’ın “Faşizme karşı omuz omuza” şiarlı Almanca pankartla katıldığı eylem ve yürüyüş boyunca “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Şehit namirin!”, “ Yaşasın Enternasyonal dayanışma!”, “HDP halktır halk burada!” sloganları sık sık atıldı.

Kızıl Bayrak / Düsseldorf-Bielefeld