İzmir’de HDP’ye dönük saldırıya kitlesel tepki

İzmir’de HDP’ye dönük saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesi kitlesel bir şekilde protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Haziran 2021
  • 19:32
Kaynak: MA

Kaynak: MA

İzmir’de HDP’ye dönük saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesi protesto edildi. Kitleler gün boyunca HDP İzmir İl Binası önündeydi. 

“Bu, organize bir katliam planıdır”

Eylem için kitleler halinde yürüyüşlerle bina önüne geldi. Yürüyüş boyunca konuşmalar ve sloganlar atıldı. Bina önünde toplanıldıktan sonra yapılan konuşmada, “Savruldu hayatın külleri kalplerimizden güzellikler o sevinçler göz kırparak geçti düşlerimizden. Biliriz, dışarıda zemheri vardır, ölüm vardır, zulüm vardır. Ancak, her mevsim, her şeye rağmen bahardır bizim için. Ölüm nereden ve nasıl gelirse gelsin, hoş geldi sefa geldi diyoruz. Şehit Namırın!” denildi.

Eylemde ilk konuşmayı HDP İzmir İl Eşbaşkanı Kadir Baydur yaptı. İl örgütü binasına yönelik defalarca kez provokasyon yaşandığını belirten Baydur, valiliğe ve polise defalarca kez bildirimde bulunduklarını dile getirdi. "Bu saldırıların kişisel bir mesele olmadığını gördük" diyen Baydur, "Bu saldırı AKP-MHP iktidarının partimizi hedef göstermesinden kaynaklanmıştır" diye konuştu.

Deniz Poyraz’ın öldürüldüğü binanın önüne HDP İstanbul Milletvekili Sezai Temelli, HDP İzmir milletvekili Murat Çepni ve Serpil Kemalbay’ın yanında nöbete gelirken, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da alana geldi.

Buldan konuşmasında “Yüreğimizin yandığını ama başımızın dik olduğunu herkesin bilmesini isteriz” dedi. Pervin Buldan şunları vurguladı: 

“Bugün buraya büyük bir katliamı gerçekleştirmek üzere bir katil yollandı. Ama tesadüfen içeride sadece Deniz vardı, arkadaşlarımız yarım saat önce buraya gelmiş olsalardı ya da katil yarım saat sonra gelmiş olsaydı bugün bu kentte büyük bir katliam gerçekleşmiş olacaktı.”

“Katliamın sorumlusu AKP iktidarı ve onun küçük ortağı MHP’dir”

Buldan konuşmasının devamında AKP iktidarının şefinin katliamın sorumlusu olduğunu vurgulayarak şunları ifade etti:

“Bu katilin arkasında azmettiricinin, emir vericinin, eline silah verenin de kim olduklarını biliyoruz. Çünkü biz bu oyunlara yabancı değiliz. Yıllardır biliyoruz, haykırıyoruz. Bu ülkede işlenen bütün cinayetler planlıdır, organizedir. ‘Bu daha iyi günleriniz’ diyen sayın cumhurbaşkanı siz bu günleri mi kastediyorsunuz, daha bu iyi günleriniz derken Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan bu katliamın gerçekleşeceğini biliyor muydunuz? Elbette ki biliyordunuz. Çünkü bu ülkede uçan kuştan bile haberiniz var. Bu ülkede HDP’liler nerede nefes alıyor ondan bile haberiniz var. Ama bugün bu binaya giren elinde silahla giren, katliam gerçekleştiren bu katilin kimler tarafından organize edildiğini bize açıklamak zorundasınız. Bu olayın sorumluları elbette ki bu ülkeyi yönetenlerdir başta AKP hükümetidir, onun küçük ortağı MHP’dir. Her gün TV programlarında HDP’yi hedef gösterenler, HDP’ye hakaret edenler, HDP’yi krimanilize etmeye çalışanlar bu işin asıl sorumlularıdır. Bunu çok açık ve net olarak ifade ediyoruz.”

“Bir Deniz daha kaybetmeye tahammülümüz yok”

“Katiller hesap verecek” diyen Buldan şunları vurguladı:

“Ama Allah şahidimiz olsun ki Deniz'in bize bıraktığı miras asla yere düşmeyecek, bize bıraktığı bayrak asla yere düşmeyecek. Deniz’in o gülen yüzü her zaman gözlerimizin önüne gelecek, bizim mücadele azmimiz olacak. Deniz’e de söz veriyoruz, sevgili ailesine de söz veriyoruz, adalet önünde mutlaka ama mutlaka bunun hesabı soracak. Katiller hesap verecek.”

Saldırının organize edildiğini vurgulayan Buldan “Bir Deniz daha kaybetmeye tahammülümüz yok” dedi. Buldan konuşmasında şunları ifade etti:

“Buradan bir kez daha uyarıyoruz: Artık bir Deniz daha kaybetmeye tahammülümüz yok bizim. Biz çocuklarımızı, evlatlarımızı, kardeşlerimizi sokaklarda bulmadık. Her kaybedilen canın, her toprağın altına düşen canın arkasında binler var, milyonlar var. Deniz’in arkasında da ailesi var, yoldaşları var, partili arkadaşları var, bizler varız. Yazıktır, günahtır, yapmayın diyoruz. Bir an önce bütün sorumluların mutlaka ama mutlaka açığa çıkarılması ve aydınlatılması, cezalandırılması talebimizi yineliyoruz. Şu unutulmasın ki, Deniz’e sıkılan kurşun, sadece Deniz’in şahsına sıkılan bir kurşun değildir.”

TİP: “Biz değil, onlar korksun”

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Erkan Baş dayanışma çağrısı yaptı. “Bugün burada bir cinayet işlendi” diyen Erkan Baş şunları ifade etti:

“Tetiğini çeken bir alçak vardır evet, tetiği çeken bir katil vardır evet ama hiç kimse bize bu tetiği çeken, bu katili yaratan, bu katili besleyen düzeni unutturmamalıdır. Biz, bu alçak katil hak ettiği cezayı alsın diye elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ama biz, bugün buradayız ve bir şey için söz veriyoruz. Onu yaratan, besleyen, büyütenler bilsin ki: Bu halkın iki eli onların da yakasında olacak, onlardan da hesap soracağız. Bugün buradayız, hayır biz korkmayacağız, onlar korksun, buradayız, HDP'nin yanındayız.”

ESP: “Deniz'e sözümüz faşizmi süpürüp atmak olacak.”

HDP il binası önünde yapılan açıklamada konuşan ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü şunları ifade etti:

“Türkiye işçi sınıfı ve Kürt özgürlük güçlerinin birleşik mücadelesini kurma iddiasında olanlar olarak özgürlüğü, barışı ve eşitliği kuracağız. Deniz'e sözümüz faşizmi süpürüp atmak olacak.”

Eylemde, Poyraz'ın cenazesinin yarın ikindi namazıyla Kadifekale Camii'nden kaldırılacağı duyurularak dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı.