Essen ve Wuppertal’de HDP’yle dayanışma

Almanya’nın pek çok kentinde HDP’ye yönelik saldırı lanetlenirken, saldırıya karşı Essen ve Wuppertal kentlerinde HDP ile dayanışma yükseltildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 19 Haziran 2021
  • 07:25

HDP İzmir il binasına yapılan saldırı Almanya’nın Essen kentinde bir mitingle protesto edildi. Essen Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAV-DEM) ve Sol Parti’nin (Die Linke) “HDP’yle Dayanışma” şiarıyla yaptığı çağrı üzerine Essen şehir merkezinde yaklaşık 130 kişi bir araya geldi. Saat 18.00’de başlayan mitinge Essen Barış Forum’u, Mezopotamya Özgür Toplum Federasyonu (FED-MED), Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) ve Essen BİR-KAR’ın yanı sıra DİDF ve Sol Parti milletvekili adayı Şivan Vaizi katılarak destek verdiler.

NAV-DEM adına söz alan konuşmacı, Poyraz’ın failinin dinci-gerici iktidar olduğunun altını çizdi ve bir kaos planının devreye sokulduğunu, Kürtlerin ise bu tür provokasyonlara gelmeyeceğini ve demokratik yollarda kararlı olduklarını vurguladı.

BİR-KAR temsilcisi yaptığı konuşmada, dinci gerici sermaye iktidarının ve kalemşorlarının aylardır Kürt halkına karşı kan kustuklarına ve HDP’nin sürekli hedef gösterildiğine dikkat çektikten sonra, bu saldırıların aynı zamanda Türkiye işçi sınıfına yönelik olduğunu belirtti. Konuşmasını, kapitalist sistemin ve dinci gericiliğin karanlığından çıkmanın sadece birleşik devrimci mücadeleyle mümkün olabileceğine vurgu yaparak sonlandırdı.

Miting, sloganlar eşliğinde saat 19.15’te sona erdi.

Wuppertal’de Demokratik Güç Birliği ve Kürt Kadın Derneği Jiyan’ın çağrısıyla gerçekleşen etkinliğe AGİF, Halk Cephesi, Partizan, Karawane, Öğrenci Kolektifi, RJ ve BİR-KAR katılım sağladı. Kurumlar adına yapılan konuşmalarda Deniz Poyraz’ın gerici Türk sermaye devleti tarafından katledilmesi lanetlenerek, ortak mücadele çağrısı yapıldı.

BİR-KAR adına yapılan konuşmada, dinci-gerici sermaye iktidarının aylardır bilinçli bir şekilde HDP ve onun üzerinden Kürt halkını hedef aldığı, aynı zamanda bütün ilerici, devrimci güçlere yönelik devlet terörünü sürdürdüğü ifade edildi. Ekonomik krizin, siyasal istikrarsızlığın derinleştiği bir ortamda paramiliter çeteler eliyle saldırı konseptinin bir kez daha devreye sokulduğu belirtilen konuşmada, AKP-MHP rejiminin çürüyen iktidarını bu kirli ve kanlı eylemlerle korumaya çalıştığı kaydedildi. HDP’ye yönelik saldırının ve Deniz Poyraz’ın katledilmesinin ne ilk ne de son olduğu dile getirilen konuşmada, dinci-faşist iktidara karşı birleşik mücadele çağrısı yapıldı.

Etkinlik alanında sıklıkla kitle tarafından “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Essen-Wuppertal