"Saldırıdan iktidar sorumlu"

HDP’ye yönelik İzmir’de gerçekleştirilen saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesine karşı pek çok kentte sokağa çıkıldı. Yapılan açıklamalarda saldırının sorumlusu olarak iktidar işaret edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Haziran 2021
  • 17:55

HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesi üzerine pek çok ilde protesto eylemi yapıldı.

Diyarbakır

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Diyarbakır’da, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri Deniz Poyraz’ın katledildiği saldırıya ilişkin Koşuyolu Parkı’nda açıklama yaptı.

ÖHD Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Muharrem Şahin, yaptığı açıklamada insan haklarının askıya alındığı bir dönemde böylesi katliamların yaşanılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Geçmişte yaşanan saldırı ve tehditlere rağmen HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik hiçbir önlem almamasının, il binasına giren çıkan herkesi gözetleyen, fiziki ve teknik takibe alan polisin bu vahşeti engelleyememesinin yaşamın akışıyla bağdaşmadığının altını çizen Şahin, saldırı sonrası hükümetin hiçbir açıklama yapmamasını “vahim” bir durum olarak gördüklerini vurguladı. Şahin şunları ifade etti:

 “Polisin zanlıya yaklaşımı, çok sıradan alışılagelmiş, arka plandaki derin yapılanmayı anımsatmaktadır. Bu olayın tek kişi tarafından planlanıp, gerçekleştirildiğine inanmak basit tabirle saflık olur. Bu olaya yetkililerin, sorumluların yaklaşımları ve açıklamaları zemin hazırlamıştır. İktidar partisi ve ortaklarının son dönemdeki açıklamalarının katkıları göz ardı edilemez. Bu duruma katkısı olan bir kısım medyanın rolü de unutulmamalıdır. Yapılan usuli açıklamalara ve timsah gözyaşlarına inanmıyoruz. Burada katledilen, önce bir insan sonra bir kadındır” 

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu ise Eğitim Sen 1 No’lu Şube binası önünde yaptığı açıklama ile saldırıyı protesto etti.

Eğitim Sen 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin, HDP’ye yönelik saldırının toplumsal barışa yapıldığını dile getirdi.

Yapılan saldırıya zemin hazırlayanları kınadıklarını belirten Akşahin, faillerin ve arkasındaki güçlerin yakalanarak gerçek adalet önünde hesap vermesini talep etti.

Deniz Poyraz’ın yaşamını yitirdiği saldırı, kentin Hazro ilçesinde de HDP’liler tarafından protesto edildi.

Bitlis

Bitlis’te de HDP’liler Deniz Poyraz’ın katledildiği partilerine yönelik saldırıya tepkilerini Tatvan İlçe Örgütü binası önünde yaptıkları açıklama ile gösterdi. İl ve ilçe örgütü yöneticilerinin katıldığı açıklamada “Deniz Poyraz ölümsüzdür” pankartının taşındı.

Bitlis İl Eşbaşkanı Rumet Dursun şunları vurguladı:

İktidarın, partimizi hedef haline getirmesinin ardından saldırıların gerçekleşmesi bir tesadüfe değil, siyasi iradenin zeminini sağladığı planlı saldırılara işaret etmektedir. Bu katliam, iktidar blokunun oluşturduğu siyasi iklimin ürünüdür. ‘7 Haziran’ı unutmuyoruz’, ‘Bunlar daha iyi günleriniz’ diyen ve HDP’lileri ‘haşerelere’ benzeterek açık katliam çağrısı yapanların sesleri, karanlık odakların planlarında ve tetikçilerin katliam girişimlerinde karşılığını bulmuştur. Bu saldırı içeride ve dışarıda sürdürülen Kürt düşmanlığının sonucudur.”

Muş

HDP Muş İl Örgütü de parti binalarının önünde yaptıkları açıklamasıyla saldırıya tepki gösterdi. Polisler, Muş Valiliği’nin “toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklanması” yönündeki yasağını gerekçe göstererek açıklamayı sadece 6 kişiyle sınırlandırıp, diğer partilileri binanın önünden uzaklaştırdı.

Hakkari

Hakkari’de KESK, İHD, TMMOB v DİSK yöneticileri tarafından ortak açıklama yaptı. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu üyesi Cihan Karaman, saldırıya dair şunları söyledi:

“Saldırganın kimliği ve saldırının biçimi, bu ülke tarihini bilenler açısından hiç de şaşırtıcı değildir. Tarihimizde hemen her kontrgerilla saldırısında gördüğümüz politik simgeler, uluslararası bağlantılar, kolluk güçlerinin ‘ihmalleri’, ‘kimseyle bağlantısı olmayan münferit bir meczup’ olarak ilan edilen failler ve bir süre sonra saldırıya uğrayanları suçlama taktikleri bu saldırıda da aynen kendini göstermiştir.” 

Antep

Antep Emek ve Meslek Örgütleri, Merkez Şahinbey ilçesi Kırkayak Parkı’nda açıklama yaptı.

“Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Katillerden hesabı gençlik soracak”, “HDP halktır halk burada”, “Hepimiz Deniz’iz öldürmek ile bitmeyiz” sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan Eğitim Sen Antep Şube Başkanı Ömer Parlak, “Türkiye karanlık gidişe mahkûm değildir” dedi.

Urfa

HDP Urfa İl Örgütü'nün yaptığı açıklamada “Deniz Poyraz onurumuzdur” yazılı pankart açılırken, katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafları taşındı. Açıklamaya katılanlar Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’ne doğru harekete geçti. Polisler grubun geçişini engelleyerek, açıklamanın yapılacağı alanı kapattı. Engellemeye tepki gösteren yurttaşlar, oturma eylemi yaparak, sık sık “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Katiller halka hesap verecek” ve “Katillerden hesabı devrimciler soracak” sloganları attı. 

 Sürücü şunları ifade etti: 

“Deniz arkadaşımızın katledilmesi sıradan bir olay değildir. Organize bir şekilde arkadaşımız katledildi. 2 gün geçti ne Cumhurbaşkanı ve de İçişleri Bakanı bir açıklama yapmadı. Bu sessizlikleri ile yaklaşımlarını da biliyoruz.”

İzmir'de taziye çadırı kuruldu

Katledilen Deniz Poyraz için Konak ilçesi Çimentepe Doğa Mahallesi’nde taziye çadırı kuruldu.Taziyeye gün içerisinde Barış Anneleri Meclisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve beraberindeki heyet, Bornova Belediyesi Meclis üyeleri, ziyarette bulundu.

Gün boyu Şırnak, Diyarbakır, Ankara ve Mardin gibi birçok kentten aileye taziye mesajları gönderildi. 

 21 Mart 1992'de Kadifekale’de bedenini ateşe veren Rahşan Demirel’in ailesi de taziyeye mesaj gönderdi. Anne Emine Demirel adına gönderilen mesajda şunları ifade etti:

Rahşan’ın Newrozlaşan bedeninin başında ‘direneceğiz’ diye haykırışım tüm ülkede yankılandı. 30 yıl sonra bugünde yine bir Kürt anası Kadifekale’den ‘yıkılmayacağız’ diye haykırıyor ve tüm yürekleri titretiyor. Zaman bir nehir gibi aksa da Kürt analarının duruşu aynı olup zulüm kalelerini yıkacaktır.”