İzmir’de hasta mahpus Şakir Akkurt için eylem

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu hasta mahpuslar için yaptığı eylemde Şakir Akkurt’un durumuna dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Şubat 2020
  • 14:53

Her Cumartesi gözaltında kayıplar veya hasta mahpuslar için basın açıklaması ve oturma eylemi yapan İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, bugün hasta mahpus Şakir Akkurt için buluştu.

Saat 13.00’te Konak eski Sümerbank önünde bir araya gelen İHD üyeleri ve desteğe gelenler, hasta mahpus Şakir Akkurt’un sağlık durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmasını istedi.

Basın açıklamasını İHD adına Av. Ali Aydın okudu. Hapishanelerdeki hak ihlalleriyle ilgili kendilerine hemen hemen her gün başvurular geldiğine değinen Aydın, “Özellikle adli mahpusların kaldığı hapishanelerden gelen telefonlarda; koğuşların kalabalıklığı, mahpusların koridorlarda yatırılıyor oluşu, hijyen koşullarının olmaması, tedaviye ulaşmadaki zorluklar, bulaşıcı hastalıkların, uyuz, olması, idarenin keyfi uygulamaları gibi hak ihlalleri bildirilmektedir” dedi. Mahpusların bu koşullarda hastalanmamasının ve hastalıklarının derinleşmemesinin mümkün olmadığı belirtilen açıklama, hasta mahpus Şakir Akkurt’un durumundan söz edilerek şöyle devam etti:

“Şakir Akkurt, 1970 Batman doğumlu, şu an 50 yaşında. 1994 Nisan’ından itibaren müebbete hükümlü. Şu an Manisa/Akhisar Ceza İnfaz Kurumu’nda kalmaktadır. 26 yıldır hapishanededir. Yakalanma sürecinde gördüğü işkencelerden dolayı bel ve boyun fıtığı rahatsızlıkları çekmektedir. İHD’nin hasta mahpuslar listesindedir. Ayrıca boğazında kist, kronik faranjit ve reflü hastalıkları ve kalp rahatsızlığı da oluşmuştur. Ailesinden aldığımız son bilgiye göre; gözlerinde yağ bezesi oluşmuş ve bezeler sebebiyle ameliyat olmuştur. Görme sıkıntısı nedeniyle gözlük takmaya başlamıştır. Gözlerindeki yağ bezelerine benzer bezeler vücudunun sırt ve diğer bölgelerinde de vardır. Bunlara ek olarak sırt, diz, ayak ağrısı yaşamaktadır. Dizinde lif yırtılması sebebiyle ameliyat olmuştur.”

Hasta veya yaşlı mahpusların serbest bırakılabileceği ve tedavilerinin dışarıda yapılmasının sağlanabileceği belirtilen açıklamada, “Bu yasanın herkese, ayrımsız uygulanmasını istiyoruz” denildi. Açıklama, hasta mahpusların durumunu anlatmaya ve onların insan onuruna yakışır bir şekilde tedavi olmalarını sağlamak için mücadele etmeye devam edileceği vurgulanarak sona erdi. Ardından oturma eylemi yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir