“Hasta tutsaklara özgürlük”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul ve İzmir Şubeleri Hapishane Komisyonları hasta tutsakların sağlık durumlarına dikkat çekerek tedavi ve tahliye edilmelerini istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Mart 2020
  • 15:36

İzmir

İnsan hakları savunucuları hapishanelerdeki hasta tutsakların tahliye edilmesini istedi, Abdülkerim Varış’ın durumuna dikkat çekildi.

Konak eski Sümerbank önünde bir araya gelinen eylemde İHD yönetimi adına basın açıklamasını Zafer İnci okudu. İnci, konuşmasında, hapishanede yaşamına son veren Aysel Koç’un ailesi ve yakınlarına taziyelerini iletti. İnci, hapishanelerdeki mahpusların ailelerinden uzak olan yerlere sürgün sevk edilmelerinin tutsakların haklarının gasp edilmesi anlamına geldiğini söyledi. Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi 2 No’lu Genel Raporu’nun 22. Paragrafına atıf yaparak “Aile bağlarının kopmaması için özel çaba gösterilmesi” gerektiğini ifade eden İnci, Abdulkerim Varış’ın durumuna değinerek şunları söyledi:

“Abdülkerim Varışlı, 1993 Cizre/Şırnak doğumlu, geçen yıl cezasının bitimine 1 yılı kalmışken yeni bir davadan almış olduğu 5 yıllık cezası onaylandığı için tahliye edilmemiş. Kendisinin kuyruk kemiği/kürek kemiğinde bozukluk, bel kayması, kasık rahatsızlıkları vardır. Ailesinden aldığımız bilgiye göre; geçen yıl kıl dönmesinden ameliyat olmuş, kontrole götürülmesi gerekirken götürülmemiş. Kuyruk kemiği bozukluğu ve bel kayması nedeniyle ne rahat oturabiliyor ne de uzanıp uyuyabiliyor. Bu durum onda dayanılmaz acılara neden olmaktadır. Rahat oturabilmesi için ortopedik bir mindere, uyuyabilmesi için de ortopedik bir yatağa ihtiyaç vardır. Bel ve kuyruk kemiğindeki bu rahatsızlıklar tuvalet ihtiyacını giderirken de sorun oluşturmaktadır. Ortopedik minder ve yatağın alınabilmesi için hapishane idaresi 2.000 / 3.000 TL’ye ihtiyaç olduğunu söylemektedir. Bu rahatsızlıkları için tedaviye götürülmediğini bilgisine ulaşılmıştır.”

Hasta mahpusların tedavilerinin yapılması ve ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli takibi yapacakları ifade edilerek eylem bitirildi.

İstanbul

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 416. F Oturması’nda Metris R Tipi Hapishanesi’nde bulunan engelli ve hasta tutsak Serdal Yıldırım’ın serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da şube binası önünde yapılan eylemde okunan basın metninde koronavirüs salgınının hapishanelerde oluşturacağı risklere dikkat çekilerek R Tipi hapishanelerinin tedavi merkezi olarak duyurulmasına rağmen tedavinin engellendiğine dikkat çekildi. Buna örnek olarak Metris R Tipi Hapishanesi’ndeki hasta tutsak Serdal Yıldırım’ın durumu aktarıldı.

“14.02.2020 tarihinde Adli Tıp Kurumu’nda (ATK) yapılan muayene sonucu ‘hapishanede kalamaz’ raporu verildiği” belirtilen açıklamada; Mardin ve Kızıltepe polisinin, kaymakamlığın ve valiliğin verdiği raporu dayanak gösteren infaz savcılığının “Her ne kadar tek başına kendi ihtiyaçlarını yapamayacak da olsa” diyerek Yıldırım’ın tahliye edilmesi talebini güvenlik bahanesiyle reddettiği belirtildi. Serdal Yıldırım’ın sağlık durumuna dair şunlar aktarıldı:

“Serdal Yıldırım 1991 Mardin Kızıltepe doğumludur ve 2012 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu belden aşağısı tutmaz olmuş, ameliyatında beline ‘Platin’ takılarak tekerlekli sandalyeye mahkum olmuştur. 2015 yılında tutuklanmış 45 gün sonra serbest bırakıldıktan sonra 2018 yılında 9 yıl hüküm alarak tekrar tutuklanmıştır. 2018 yılında Mardin E Tipi Hapishanesinden tedavi amaçlı Metris R tipi hapishanesine gönderilmiştir. Hapishane koşullarında Fiziksel tedavinin yetersizliği nedeniyle ayakları çok güçsüzleşmiş ve yürüme ihtimali azalmıştır.”

Eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir-İstanbul