"Gözaltındaki gazeteciler serbest bırakılsın"

İstanbul'da "Özgür Basın Emekçileri", Diyarbakır'da gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılması talebiyle basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Haziran 2022
  • 15:15

İstanbul’da basın emekçileri gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılması için eylem yaptı. Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan açıklamada Diyarbakır’da gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılması istenildi.

Özgür Basın Emekçileri’nin gerçekleştirdiği eylemde HDP Milletvekili Dilşat Cambaz ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) adına Necmiye Güler konuştu.

“Onlar hakikatin peşinden gitmeye devam edecek”

HDP milletvekili Dilşat Canbaz şunları ifade etti:

“20’si gazeteci 22 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin gazeteci olduğunu vurguluyoruz. Cezaevlerine bakın kaç tane gazeteci kaç tanesi sürgünde. Elbette geçmiş dönemlerde de birçok şey yaşadık. Ama 20 yıl içinde yaşanan tahammülsüzlük ortada basın özgürlüğü ile ilgili basın açıklaması yapılıyor. Gazetecilik suç değildir. Her basın açıklamasında yanımızda olan arkadaşlara ilk barikatlar kuruluyor ilk onlara şiddet uyguluyorlar çünkü gerçek yazılmasın istiyorlar. 8 Haziran’da gözaltına alınan arkadaşlarımız suç bulamadılar, suç üretmeye çalıştılar. Bilgisayarlara el koyuldu, gazetecilik suç değil, özgür basın susturulamaz. Onlar hakikatin peşinden gitmeye devam edecek, biz de arkadaşlara destek veriyoruz”

“Gerçekleri yazmaya devam edeceğiz”

MGKP adına konuşan gazeteci Necmiye Güler konuşmasında şunları vurguladı:

“Bürolarımızda 8 gün boyunca arama yapıldı. Soruşturmaya gizlilik getirilip avukatlara bilgi verilmedi. Biz bilgi alamazken ana akım medyada mesleğimiz ve arkadaşlarımız hedef gösterildi. Bu ülkede kadınlar ve Kürtler her daim ilk hedef gösterilen kişiler. Gerçekleri yazmaya devam edeceğiz. Şimdi abluka içinde açıklama yapmamız bu ülkenin ayıbı. Özgür basın emekçilerinin sesini kısamayacaksınız. Belki bugün tutuklanan arkadaşlarımız olacak ama onların kamerasını taşımaya devam edeceğiz”

“Korkularını gerçeğe çevireceğiz”

Ardından basın metnini ETHA’dan Pınar Gayıp okudu. Diyarbakır’da 8 Haziran’da gazetecilerin gözaltına alındığını, malzemelere el konulduğunu belirten Gayıp, gazetecilerin şubede işkence ve tuvalete dahi götürmeme gibi keyfi yaptırımlar gördüğünü ifade etti. Saldırılarla özgür basının susturulmaya, halkın gerçek haber alma hakkının engellenmeye çalışıldığını vurgulayan Gayıp şunları söyledi:

“Bu saldırılarla bir yandan halkın gerçekleri öğrenmesi, haber alma hakkı engellenmek isteniyor. Diğer yandan saraya biat eden gazeteciler yaratmak isteniyor. Bizler Özgür Basın Emekçileri olarak sarayın gazetecileri olmayacağız. Her zaman gerçekleri yazmaya, kadınların, LGBTİ+’ların, öğrencilerin, işçilerin, halkların direnişini yaymaya, seslerini duyurmaya devam edeceğiz. Yaratmak istenilen karanlığa her gün çomak sokmaya devam edeceğiz. Korkuları bundandır ve bizler bu korkularını gerçeğe çevireceğiz.

Buradan bir kez daha söylüyoruz. Gözaltındaki arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın. Gazetecilik suç değildir.”

Eylem boyunca “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Gazetecilik yapmak suç değil, onurdur”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı.