Gazetecilerin tutuklanması protesto edildi

Gazetecilerin tutuklanması Diyarbakır ve Mersin'de yapılan eylemlerle protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Haziran 2022
  • 17:15

Gazetecilerin tutuklanması Diyarbakır ve Mersin’de yapılan eylemlerle protesto edildi. Mersin’deki gazeteciler, Özgür Çocuk Parkı’nda yaptıkları basın açıklamasında tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. “Gazetecilik suç değildir. Özgür basın susturulmaz” yazılı pankart açıldığı eylemde konuşan Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Cemil Uğur, gözaltılara, tutuklamalara, baskı ve sindirme politikalarına boyun eğmeyeceklerini belirtti.

“Basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden söz edilemez”

Diyarbakır’da 16 gazetecinin tutuklanmasını halkın haber alma hakkına bir saldırı olduğunu vurgulayan Uğur konuşmasını devamında şunları söyledi:

“Gazetecilere, mesleki faaliyetleri nedeniyle başlatılan soruşturma ve tutuklamalar basın özgürlüğüne ve haber alma hakkına saldırıdır. Basın özgürlüğü konusunda 180 ülke içinde 149’uncu sırada olan Türkiye, Diyarbakır’da 16 gazeteciyi tutuklayarak bu sıralamada daha da geriye düşmüş durumda. Özgür basının hapsedilmesi karşısında muhalefet partilerinden aydınına, gazetecisinden cemiyetine kadar susanlar şunu unutmamalıdır ki; basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Bunun sadece biz gazetecilerin değil, Türkiye’de yaşayan 84 milyonun meselesi olduğu bilinmelidir. Bu bakımdan demokrasi ve halkın haber alma hakkını savunmak için tüm siyasi partileri, kurumları ve yurttaşları ortak mücadele etrafından birleşmeye çağırıyoruz. Biz gazeteciler; zalimin zulmüne karşı mücadele edenlerin, kadınların, işçileri, emekçilerin, KHK’lilerin, Kürt halkının, yok sayılan halkların inançların, doğası için direnenlerin ve tüm ezilenlerin sesi olmaya devam edeceğiz.”

Katledilen gazetecileri de hatırlatan Uğur gerçekleri yazmaya devam edeceklerini ifade etti.

“Gazetecilik mesleği hedef alınıyor”

Diyarbakır’da ise Jinnews önünde yapılan basın açıklamasında Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) Sözcüsü Roza Metina konuştu. Özgür basının kendisine dönük saldırılara karşı tarihi direniş gösterdiğini aktaran Metina şunları ifade etti:

“Türkiye’de yaşanan ekonomik, siyasi kriz ve kirli politikaları açığa çıkmaması için özgür basına saldırılar oluyor. Ancak Özgür Basın, tarihten bu yana hep direndi ve direnmeye devam edecektir. Halkın haber alma özgürlüğünden vazgeçmeyecektir.”

“Amaç hakikati gizlemek”

Mezopotamya Ajansı Kürtçe Editörü Fahrettin Kılıç da gazetecilere dönük saldırıların temelinde hakikatin topluma ulaştırılmasını engellemek olduğunu ifade etti. Yıllardır devam eden saldırıların özgür basını bitiremediğine işaret eden Kılıç “Bizler arkadaşları olarak, onların yolunda devam edeceğiz. Kameralarını ve kalemlerini yerde bırakmayacağız” dedi.

“Hedef gazeteciliği boğmak”

Gazeteci Fuat Yaşar ise, şunları aktardı:

“Dosyaların tümünde de sorulan sorular, tamamen gazetecilik faaliyetleridir.  AKP-MHP iktidarının temel hedefi, gazeteciliği nefessiz bırakmak, gazeteciliği boğarak etkisiz kılmaktır. Buna uzun bir süredir devam ettiriyor. Son örneği de 16 arkadaşımızın tutuklanması oldu. Temel hedef gazeteciliğin kendisidir.”

“Yeteri kadar sahiplenme olmadı”

Ötekilerin Gündemi Haber Sitesi muhabiri Hamza Gündüz, gazetecilerin tutuklanmasına yeteri kadar tepkinin gösterilmediğine dikkat çekerek şunları ifade etti:

“Kürt basının her defasında hedef alınmasının sebebi, gerçekleri yansıtmasıdır. Kürt basınının yapmış olduğu haberler suç sayılıyorsa; bizde aynı suçu işliyoruz. Herkesi dayanışmaya davet ediyoruz. Mahkeme günlerinde kurum ve kuruluşlarında dayanışma destek amaçlı bizlerin yanında olmalarını istiyoruz. Özgür basın yalnız değildir, susmayacak.”

“Hakikatin izinde mücadele sürecek”

Gazeteci Aysel Işık, baskılara rağmen özgür basının hakikat mücadelesini sürdüreceğini ifade etti. 2011 yılında “KCK Basın” adı altında yapılan operasyonu hatırlatan Işık, özgür basının gizlenen gerçekleri açığa çıkardığı için hedef alındığını ifade etti. Işık, gözaltı sürecinin bitmesine ve gazetecilerin tutuklanmasına rağmen polislerin Ari ve Piya yapım şirketlerin önündeki bekleyişine de tepki göstererek, “Bir şey arayacaksanız iktidarınızda arayın” diye tepki gösterdi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı