Büro emekçileri iş bıraktı

Büro Emekçileri Sendikası üyesi kamu emekçileri talepleri için pek çok ilde iş bırakma eylemleri yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Haziran 2022
  • 23:05

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi kamu emekçileri adil bir ek gösterge, sözleşmeli personelin kadroya alınması ve yoksulluk sınırını aşan temel ücret talepleri için pek çok ilde iş bırakma eylemleri yaptı.

23 Haziran Uluslararası Kamu Hizmetleri Günü’nde talepleri için iş bırakma eylemi gerçekleştiren kamu emekçileri ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

İstanbul, Ankara, Aydın, Antalya, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Batman, Antep, Kocaeli, Mersin, Trabzon, Zonguldak, Manisa ve Bursa’da iş bırakan kamu emekçileri “Buradan tüm sendikaları acil taleplerimizle birlikte mücadeleye genel greve çağırıyoruz” dedi.

“3600 balonunu patlatmaya geldik”

Kamu emekçileri adına yapılan açıklamalarda vaat edilen 3600 ek göstergenin hayal kırıklığı yaşattığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

2008 Ekim Ayı öncesi girmiş olmak kaydıyla Polis, Diyanet, Eğitim, Sağlık emekçilerinden 1. Dereceye gelenleri kapsama dahil eden diğer memurlara ise bir lütufmuş gibi 600 Ek gösterge (117 TL) öngören, Ek gösterge düzenlemesinin TBMM’ne gelmesi beklenmektedir. Tasarı Valilerin, bürokratların, genel müdürlerin ek göstergelerini şişirirken, kamu hizmetini bizzatihi yürüten milyonlarca kamu emekçisini bir kez daha sefalet ücretine ve düşük emekli aylığına mahkum etmektedir. Eşit adil olmayan ve iddia edildiği gibi 5,5 Milyon kamu personelini kesinlikle kapsamayan bu düzenlemenin değiştirilmesi için Bugün iş bırakarak alanlara çıktık ve 3600 Balonunu patlatmaya geldik.”

“Biz üretmezsek hayat durur”

1 Milyonu aşkın kamu emekçisi toplamda 3 milyonu aşkın kamu emekçisinin 3600 ek göstergeden mahrum bırakıldığına dikkat çekilen açıklamada Bakan Nebati’nin Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor” cümlesi hatırlatıldı. Açıklama şu ifadelere yer verildi:

Biz Emekçiler, size göre dar gelirliler toplumun %95’iyiz. Sabahın alaca karanlığında sokağa dökülen işçiler, Kamu Emekçileri, çiftçiler yani üretenler biziz. Bizler sabahın sahipleriyiz, hesap sormayı da biliriz yaralarımızı sarmayı da… Biz üretmezsek hayat durur.”

Ardından talepler şöyle sıralandı:

* Ek ödemelerimizin taban maaşa eklendiği, 2008 Ekim Ayı sonrası işe giren kamu personelini de kapsayan Adil bir ek gösterge sistemi istiyoruz.

* Ücretsiz ulaşım ve yemek, kira ve kreş yardımı istiyoruz.

* Kamuda çalışan tüm sözleşmeliler (47B)kadroya geçirilmesini istiyoruz.

* 5510 Sayılı yasa değiştirerek memurlar arasındaki ayrımcılık ortadan kaldırılmasını istiyoruz.

* Yeni bir toplu sözleşme yapılarak en düşük memur maaşının yoksulluk sınırının üzerinde olması sağlanmasını istiyoruz.”

Açıklamada son olarak kamu emekçilerin geçinemediği ifade edilerek genel grev çağrısı yapıldı.