Erdoğan’ın Almanya ziyaretinin yankıları

Geçtiğimiz günlerde Almanya’yı ziyaret eden Tayyip Erdoğan basın mensupları önünde şovunu büyük bir “başarıyla” gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Kasım 2023
  • 08:00

Geçtiğimiz günlerde Almanya’yı ziyaret eden Tayyip Erdoğan basın mensupları önünde şovunu büyük bir “başarıyla” gerçekleştirdi. Yine tribünlere oynayan Erdoğan, İsrail ile Türkiye arasındaki ekonomik-ticari ilişkileri ve devam eden silah sevkiyatını “unutmuş” olacak ki, karşı tarafa yüklendi. Büyük bir ikiyüzlülükle Almanya Başbakanı Olaf Scholz’a, BM Genel Kurulu'nda Gazze Şeridi'nde insani ateşkes konusunda çekimser kalan ülkelerden birinin Almanya olmasından Türkiye'nin üzüntü duyduğunu söyledi. 

Basın toplantısında yalnızca üzüntülerini bildiren Erdoğan Türkiye’ye dönerken bir “kahraman” edasıyla üslubunu değişip, Batı'nın “Haçlıların emperyalist ideallerine bağlı” olduğunu söyledi, İsrail'i "terörist devlet" olarak nitelendirip hakkında “yasal işlem başlatacağı” yalanını birkez daha tekrarladı. Hatırlanacağı üzere Mavi Marmara gemisine saldıran İsrail ordusu 10 TC vatandaşını öldürüp 56 kişiyi yaraladığında da Erdoğan yasal işlem yapacağını ilan etmişti. Oysa 20 milyon doları cebe indirince “terörist devlet” İsrail’le dostluk ilişkilerine kaldığı yerden devam etmişti.

Siyonist İsrail’in Gazze’de soykırım yapmasına destek veren Alman sermaye basını, AKP şefinin açıklamalarındaki riyakarlığa işaret etti. “Erdoğan, Berlin ziyaretinden henüz bir gün sonra, Gazze savaşıyla ilgili olarak bir kez daha Almanya aleyhine gürültü yapıyor” değerlendirmesi yapan medya, Erdoğan’ın siyonist rejime karşı “gürültü” dışında bir şey yapmayacağını gayet iyi biliyor.

Yapılan görüşmelerde, İsrail’in Gazze’ye saldırısına yaklaşımdan kaynaklı iki ülke arısında gerginlik yaşanmasına rağmen Almanya göçmenler sorununda Türkiye ile birlikte çalışmaya devam etmek istiyor. Scholz, iltica talepleri reddedilen sığınmacıların Türkiye'ye geri dönüşünün artırılması için görüşmeler yaptı. Erdoğan da AB ile Türkiye arasındaki yeni anlaşma için göç araştırmacılarıyla bir araya geldi. Erdoğan, Türkiye’yi mülteci deposu yapmak karşılığında AB’den alacağı milyar Euro’lara odaklanmış durumda.

Türkiye Eurofighter'ı satın almak istiyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmeden kısa bir süre önce AKP-MHP rejimi, Almanya'nın Türkiye'nin Eurofighter jetleri satın almasına onay vermesi için girişimlerde bulundu. Alman hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit cuma günü yaptığı açıklamada, hükümetin Ankara'nın 40 savaş uçağına olan ilgisinin farkında olduğunu söyledi. Erdoğan'ın Savunma Bakanı Yaşar Güler ise perşembe günü yaptığı açıklamada, 40 adet savaş uçağı almak istediklerini, İngiltere ve İspanya'nın onayını aldıklarını söyleyerek, Almanya’nın onay vermesini bekledikleri mesajını bir kez daha dile getirdi.