Erdoğan Merkez Bankası Başkanı’nı görevden aldı

Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Merkez Bankası Başkanı değişti. Ekonomistler ekonomi yönetimindeki başarısızlığın sorumlusunun rejim olduğuna, bu kararla bankanın “bağımsızlığı”nın resmen bittiğine dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Temmuz 2019
  • 11:37

AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Merkez Başkanı Murat Çetinkaya görevden alındı, yerine yardımcısı Murat Uysal atandı.

Merkez Başkanı (MB) Murat Çetinkaya’nın görevden alınmasıyla ilgili cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Görevden alma ve atamayla ilgili kararda şu ifadeler yer aldı:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35 inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 nci maddesi gereğince görevden alınmış ve bu suretle boşalan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına (Guvernörlüğüne), 1211 sayılı Kanunun 25 inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2, 3 ve 7 nci maddeleri gereğince aynı yer Başkan (Guvernör) Yardımcısı Murat Uysal atanmıştır.”

Kararın ardından Merkez Bankası’nın internet sitesinde yeni atanan Murat Uysal’ın ilk açıklamalarına yer verildi. Uysal’ın “fiyat istikrarını sağlamaya odaklı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde uygulamaya devam edeceği” öne sürüldü. Ayrıca “fiyat istikrarı ve finansal istikrar için iletişim kanallarını en üst düzeyde kullanacağını” belirten Uysal’ın önümüzdeki günlerde tanışma ve basın toplantısı düzenleyeceği kaydedildi.

Ekonomistlerden karara ilk yorumlar

Kararla ilgili ekonomistlerin ilk yorumlarında, atamanın keyfi bir şekilde yapılması ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığının kalmadığı üzerine vurgular yapıldı. Ekonomi yönetimindeki başarısızlığın MB başkanı ile sınırlı olmadığına dikkat çekilen yorumlarda, yeni atanan MB başkanının Erdoğan’ın talimatlarına daha fazla uyacağına işaret edildi.

Mustafa Sönmez, yeni başkanının soyadının Uysal olduğuna değinerek “Daha Uysal birini bulmuşlar. Faiz indir, deyince itiraz etmeyecek” yorumunu yaptı. Sönmez, görevden alma gerekçesinin enflasyondaki başarısızlık olduğuna değindi ve enflasyondaki başarısızlıkta iki etken olduğunu belirterek şunları ifade etti: “1-çöken tarım, gıda arz eksikliği; 2-güven kaybıyla kaçan dış sermayedar ve dövizde tırmanışla maliyetlerin artması. Bunlar, rejimin başarısızlıkları. İstifa ettirilmesi gereken rejim. TCMB ne yapsın?”

Ümit Akçay, kararı “Merkez bankası başkanının görevden alınması çok önemli bir gelişme. 2001 sonrası başlayan banka bağımsızlığı resmî olarak son buldu. Fiili olan hukukileştirildi” diye yorumladı.

Uğur Gürses, seçimlerin kaybedilmesi sonrası “Ankara’nın maceracı yola hızlı girdiği” değerlendirmesiyle birlikte şunları ifade etti: “Merkez Bankası başkanını görevden almanın amacı belli. Para basılsın, hızla faiz düşürülsün isteniyor. Ancak yasasında belirtilen sebepler yoksa Başkan görevden alınamaz. CB kararnamesi yasanın üzerinde değil.”

Gürses ayrıca, ekonomi politikasının sorumluluğunun Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak olduğunu hatırlatarak “Görevden alınması gereken kişi Başkan değil, damat bakan” dedi.

Erinç Yeldan’ın kararla ilgili yorumu ise “Tam bir ahbap/çavuş kapitalizmi örneği. Ama endişelenmeye gerek yok, zira yabancı spekülatörlerin Türkiye ekonomisi üzerinden para kazanması dönemi bitti” oldu.

Hazine eski Müsteşarı Mahfi Eğilmez’in yorumunda “TCMB Başkanı, kurumsal hedeflere ulaşamadıkları gerekçesiyle görevinden alındı. Hedef yanlıştı. Maliye politikası, para politikası hedefinin tam tersi bir hedefe yönelmişti. Bu koşullar altında hedefin tutması zaten mümkün değildi” ifadeleri yer aldı.