Bankalar kırılgan, ekonomide küçülme sürüyor

Kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Fitch Ratings, Türkiye merkezli bankalardaki kırılganlıklara dikkat çekti. BETAM raporu ise küçülmenin süreceğine işaret etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mayıs 2019
  • 09:49

Türkiye kapitalizminin içerisinde olduğu çok yönlü bunalım, ekonomi alanında derinleşen krizle birlikte daha da ağırlaşıyor. İşçi sınıfına artan hayat pahalılığı, işsizlik ve büyüyen, yaygınlaşan sefalet şeklinde yansıyan krizin, kolayından altından kalkılamayacağına dair sinyaller artıyor.

Son olarak, uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Standard&Poors (S&P) ve Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerini yayınladı. S&P, son dönemde yaşanan gelişmelerin bankalardaki kırılganlığı arttırdığına dikkat çekerken, Fitch de ekonomide iyileşme açısından önem taşıyan konulardaki belirsizlikler üzerinde durdu.

S&P: Bankalar borçlarını çeviremeyecek

S&P tarafından önceki gün yayınlanan raporda, son haftalarda TL’nin döviz karşısındaki değer kaybına ve piyasadaki hareketliliğe değinilerek, bankalardaki kırılganlığın arttığı belirtildi. “Ekonomideki dolarizasyon, bankaların dış fonlamaya bağımlılığı ve toplam finansmanda kısa vadeli borçlanmaların yüksek payı” gibi etkenlerin bankaları zorladığı ifade edildi. Bankaların bu durum nedeniyle kısa vadeli borçlarını tam olarak çeviremeyeceği öngörülen değerlendirmede, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında atılacağı öne sürülen adımların piyasayı ikna etmediği, pek çok adımın detayının belirsiz olmasının uygulamada riske yol açtığı kaydedildi.

Fitch: Ekonomik iyileşme açısından belirsizlikler mevcut

Türkiye’nin kredi notunda değişikliğe gitmediğini dün açıklayan Fitch Ratings bu kararını, “Türkiye’nin reytingi ve negatif not görünümünü, zayıf dış finansmanını, geniş dış açık finansman gereksinimini, düşük döviz rezervlerini, yüksek net dış borcunu, yüksek enflasyonunu, ekonomik oynaklık geçmişini ve politik ve jeopolitik risklerini yansıtıyor” diye gerekçelendirdi.

Ekonominin bu yıl yüzde 1,1 küçüleceği tahmini hatırlatılan değerlendirmede, ekonomide iyileşme olması için cari açıkta düzelme gerektiği belirtildi. Ayrıca enflasyon, ekonomi politikaları, kamu finansmanı ve bankacılık sektöründeki belirsizlikler nedeniyle ekonomide iyileşme sinyali görülemediği de eklendi.

“İlk çeyrekte ekonomi yüzde 4 küçülecek”

Öte yandan, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), Türkiye ekonomisine dair araştırmasını yayınladı. Doç. Dr. Ozan Bakış ve Araştırma Görevlisi Uğurcan Acar tarafından hazırlanan “Ekonomide Küçülme Sürüyor” başlıklı araştırmada, 2019 ilk çeyrek verileri üzerinden tahminlerde bulunuldu.

Yılın ilk üç ayındaki öncü göstergelere göre, ilk çeyrekte ekonominin yüzde 4 küçüleceği öngörüsünde bulunuldu. Yüzde 3’lük küçülme yaşanan 2018’in son çeyreğine göre de yüzde 0,5’lik küçülme olacağı tahmin edildi.

Raporda, ilk çeyrekte ihracatta artışın sürdüğü ve ekonomideki daha büyük bir küçülmenin önüne geçtiğine değinilirken, ihracat artışının yüzde 1,6 ile sınırlı kalarak yavaşladığına dikkat çekildi.