“Emperyalist savaşa, savaş aygıtı NATO’ya dur de!”

İşçi Emekçi Birliği, Washington’da düzenlenen 75. NATO Zirvesi’ni “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği! Emperyalist savaşa, savaş aygıtı NATO’ya dur de!” şiarıyla protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Temmuz 2024
  • 21:45

İşçi Emekçi Birliği, Washington’da düzenlenen 75. NATO Zirvesi’ni “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği! Emperyalist savaşa, savaş aygıtı NATO’ya dur de!” şiarıyla protesto etti.

Beşiktaş Dolmabahçe Meydanı’nda yapılan eyleme BDSP “NATO’dan çıkılsın, emperyalist üsler kapatılsın!” yazılı döviz ve DGB “Emperyalistler yenilecek direnen halklar kazanacak!” yazılı döviz ve flamaları ile katıldı. İEB adına okunan açıklamada NATO’nun emperyalist savaş, saldırı ve iç savaş örgütü olduğu vurgulanarak şöyle devam edildi:

“Emperyalistler ve işbirlikçileri kendi çıkarlarını korumak, yeni pazar alanları yaratmak, sınıf ve kitle hareketlerini boğmak için 75 yıldır NATO zeminini kullanıyorlar. Zirve öncesi ve zirvede; dünya genelinde yaşanan ekonomik, sosyal, siyasal krizin faturasını işçilere, emekçilere halklara ödetmek için kirli hesaplar ve pazarlıklar yapıyorlar.

İnsanlığı, doğayı, tüm canlı hayatını yıkıma sürükleyen emperyalistlere ve savaş örgütü NATO’ ya geçit vermeyeceğiz!”

Açıklamanın devamında 75 yıl önce kurulan NATO’nun SSCB’nin dağılmasının ardından iç savaş aygıtı olma misyonunu resmî politika olarak benimsediğine vurgu yapılarak Türkiye’de CIA-NATO işbirliğiyle işlenen katliamlar hatırlatıldı.

Açıklamada sermaye devletinin NATO’cu kimliğine örnekler verildi ve şunlar ifade edildi:

Sermayenin çıkarlarının bekçiliğini yapan AKP-MHP iktidarının temsilcileri NATO zirvesi öncesi halklara karşı yürütülen kanlı saldırılardan pay kapmak için ABD ile pazarlık masasına oturmuştur. Kürt halkının Rojava’daki kazanımlarını boğmak bu pazarlığın gündemlerinden birini oluşturmaktadır. Dışarda savaş ve saldırganlık politikalarını artırırken içerde ise baskı, ekonomik ve sosyal yıkım programlarını devreye sokmaktadır. İşçilere sefalet dayatan politikalar OVP adı altında devreye sokulmaktadır. Sermaye ve AKP-MHP iktidarının yaşanan çok yönlü krize bir çözümleri yoktur. Krizi, sorunları yaratanlar, çözüm üretemezler. Bu nedenle savaş ve saldırganlık, sosyal yıkım, baskı ve zorbalık kullanacakları tek yoldur. Bu da NATO’nun SSCB’nin dağılmasından sonra açıktan ilan ettiği açık misyonunun bir parçasıdır. Emperyalistler ve işbirlikçileri için aslolan milyonların yıkımı uğruna kapitalist-emperyalist dünya düzeninin ayakta kalmasıdır.

Emperyalistlere, işbirlikçilerine ve savaş aygıtı NATO’ya karşı işçiler, emekçiler, halklar özgürlük ve eşitlik için, sömürü ve baskıdan kurtulmak için birleşik mücadeleyi büyütmelidir.”

68 kuşağının anti-emperyalist mücadelesinin NATO’nun halklara ve emekçilere karşı kanlı bir aygıt olduğunu göstermiş olduğuna dikkat çekilen açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

Bizler onların mirasına sahip çıkacağız. Dünyayı büyük bir yıkıma sürükleyen emperyalist-kapitalist düzeni ve onun saldırı, savaş, iç savaş aygıtı NATO’yu parçalayacağız. Dünya halklarının başına musallat olan, kan ve gözyaşından başka bir şey sunmayan emperyalistleri ve işbirlikçileri tarihin çöplüğüne atacağız. Halkların özgür ve eşit olduğu, işçi sınıfı ve emekçilerin baskı ve sömürüden kurtulduğu dünyayı inşa etme mücadelemizi büyüteceğiz.

Buradan bir kez daha her yerde ‘İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!’ şiarını yükseltmeye davet ediyoruz.”

Eylem boyunca “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filoyu unutmayın!”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “Katil NATO Ortadoğu’dan defol!” sloganları atıldı. Eyleme İEB bileşenleri dışında DGB ve DİSK/ Limter-İş de katılarak destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul