Kürt halkına dönük saldırılar protesto edildi

Kürt kültürüne ve halaylara yönelik saldırılar protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Temmuz 2024
  • 22:10

Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekenlerin tutuklanması, basın açıklamaları ve halaylarla protesto edildi.

Mezpotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, DEM Parti Adana İl Örgütü, İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Eylemde basın metnini DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir okudu. Açıklamada şunlar söylendi:

"Bu tür provakatif söylem ve eylemlerin maksadının ne olduğu açıktır. Bu durum Kürt halkının kültürüne ve diline savaş açmaktır. Buradan bir kez daha hükümet yetkililerini uyarıyoruz; Kürtlere dönük açık nefret ve ırkçılık suçu işlemekten vaz geçin Kürtlerin günlük yaşam kıyafetleri suç değildir. Zafer işareti suç değildir, halay çekmeleri suç değildir. Ama bunlara dönük Her girişim suç ve aleni ırkçılıktır. 12 Eylül faşizmi ile özleşen ve Esat Oktay'ı örnek alan siyasi akla karşı boyun eğmeyeceğiz, değerlerimize, demokrasiye ve özgürlüğe en güçlü biçimde sahip çıkacağız. Halaydan korkmayın. Halay halkların bir arada yaşam sevincidir. Yasaklar sizi faşizme, halaylar bizi özgürlüğe götürüyor. Halay Kürtlerin özgürlük coşkusu, halay direniş sembolüdür. Demirci Kawa'nın torunları Mezopotamya’da binlerce yıldır özgürlük halaylarına duruyor. Halayı engellemeye kimsenin gücü yetmez. Halay direniştir, halay tarihtir, halay kürdün kimliğidir. Kürt halkını yok sayamazsınız. Em bernadin vê dîlanê.”

Açıklamanın ardından kitle erbaneler eşliğinde halaya durup, gözaltı ve tutuklamaları protesto etti.

İzmir’de DBP, DEM Parti, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Jin Art Huner (Jin Art), Konak Vapur İskelesi önünde halay çekerek, saldırıları protesto etti. 

Eylemde DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, Jin Art Huner yöneticisi Belkısa Süleymanoğlu konuşmalar yaptı. Daha sonra Kürtçe müzik, davul ve erbane eşliğinde halaya durdu. 

Diyarbakır’da DEM Parti Diyarbakır İl Örgütü AZC Plaza önünden Gevran Caddesi’ndeki “Peşi Peya” yazısının oluğu yere kadar yürüyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Eylemde konuşan DEM Parti Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülşen Özer son süreçte Kürtçe yazılara ve Kürt kültürüne karşı yapılan saldırıları kınayarak şunları söyledi.

“Bir süredir iktidar bizim kültürümüz ve dilimiz üzerinden kirli bir siyaset yapmakta. Bu yüzden de dilimiz, kültürümüz ve halaylarımızdan korkuyorlar. Bizler korkmayın diyoruz. Halayla, konuşma ve kültürümüzle özgürlüğü getireceğiz. Dil, kültür ve halaylarımız olmadan yaşam olmayacak. Kültürümüz, dilimiz ve halaylarımızla yaşayacağız.”

Ardından DBP Amed İl Eşbaşkanı Sultan Yaray ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak konuşma yaptı.

Eylem halay ve zılgıtlarla son buldu.