“Bebek ve çocuklara hacamat zararlıdır!”

Hekimler, düzenlediği basın toplantısında son günlerde giderek artan bebek ve çocuklara hacamat uygulanmasının sağlığı nasıl tehdit ettiğini anlattı ve bu uygulamanın aynı zamanda bir tür çocuk istismarı olduğuna dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Temmuz 2024
  • 23:30

İstanbul Tabip Odası son günlerde giderek artan bebek ve çocuklara hacamat uygulanmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Türk Pediatri Kurumu ile birlikte düzenlenen toplantıda bebek ve çocuklara hacamat uygulanmasının sağlığı nasıl tehdit ettiği anlatıldı ve bu uygulamanın aynı zamanda bir tür çocuk istismarı olduğuna dikkat çekildi. Muğla’da görev yapan aile hekimi Dr. Hürkal Tezvar’ın uğradığı saldırının kınanmasıyla başlayan toplantıda ilk sözü Dr. Osman Küçükosmanoğlu aldı.

Sağlık Bakanlığı’nın basına yansıyan hacamat uygulamalarını takip ettiğini ancak nasıl bir takip yapıldığı ve nasıl bir sonuç alındığı konusunda bilgi olmadığını aktaran Dr. Küçükosmanoğlu, bakanlığın hacamat uygulamalarını yapanlara gerekli cezaları vermesi gerektiğini belirtti. Dr. Osman Küçükosmanoğlu daha sonra İTO’nun konuyla ilgili basın açıklamasını okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hacamat (Arapça: Hijamah, anlamı: "emme"), küçük bir cilt kesiğinden bölgesel emme ile kan alınmasıdır. Uygulaması esas olarak binlerce yıl önce Uzakdoğu’da, daha sonraları Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Latin Amerika'da yapılmıştır. Uygulayıcıların, faydalı olduğunu iddia ettiği sayısız rahatsızlığa rağmen, herhangi bir sağlık yararına sahip olduğuna dair yeterli kanıt yoktur, buna karşılık önemli bazı zarar riskleri vardır. Erişkinlerin bu riskleri göze alarak bu tip tedavilere yönelmeleri, tartışmalı da olsa bu uygulamalardan şifa/fayda beklemeleri kişisel tercih olarak kabul edilebilir. Ancak bebeklerde ve çocuklarda bu uygulamaların bilimsel açıdan kesinlikle yeri bulunmamaktadır. Çocuk hakları bakımından değerlendirildiğinde ise, hem Medeni Kanun’da hem de BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ‘çocuğun üstün yararı’ ilkesi çerçevesinde çocuğa hacamat uygulaması ‘çocuk istismarı’ olarak kabul edilmelidir.

Toplumumuzun büyük çoğunluğunun dini duygularını sömürmek yoluyla maddi çıkar elde etmeyi amaçlayan bu şarlatanlara inanmadığını biliyoruz. Ancak bu konuda tereddüt yaşayan yurttaşlarımızı uyarmak istiyoruz, bebek ve çocuklara hacamat uygulanması sağlığa zararlıdır ve aynı zamanda bir tür çocuk istismarıdır. Çocuklarımızı koruyalım.”

“Tıbbın alternatifi yoktur”

Basın toplantısında konuşan Türk Pediatri Kurumu Başkanı Dr. Haluk Çokuğraş ise şunları ifade etti:

“Son zamanlarda yaşadığımız iki tane olumsuz gelişme var. Bunlardan bir tanesi çocukların sağlığını tehlikeye sokan, çocukların aşılanma oranındaki ciddi düşüş. Bunun sonucu bize kızamık vakalarının tekrar hortlaması ve boğmaca vakalarının artması gibi olumsuz sonuçlarla geliyor. Aşılar insan sağlığı için yapılmış en büyük buluşlardır. Bir başka olumsuz gelişme, aynı kişiler yani aşılara karşı çıkan kişiler topuk kanına da karşı çıkıyorlar. Öte taraftan son zamanlarda artan, çocuklara da uygulanmaya başlanan hacamat gibi, kupa çekmek gibi aslında çağdaş tıpta hiçbir yeri olmayan, etkinliği bilimsel çalışmalarla gösterilmemiş, olumsuz yan etkileri olabilen çağ dışı uygulamalar var. Tıbbın alternatifi yoktur.”