GSÜ’de 1 Mayıs soruşturması

Gözaltı ve tutuklamalardan sonra üniversitelerde soruşturma ile devam eden 1 Mayıs’a dönük baskılar sürüyor. Pazartesi günü İÜ’de görülen soruşturmaların ardından bugün de (31 Temmuz) Galatasaray Üniversitesi’nde soruşturma yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 31 Temmuz 2024
  • 18:15

Gözaltı ve tutuklamalardan sonra üniversitelerde soruşturma ile devam eden 1 Mayıs’a dönük baskılar sürüyor. Pazartesi günü İÜ’de görülen soruşturmaların ardından bugün de (31 Temmuz) Galatasaray Üniversitesi’nde soruşturma yapıldı.

İstanbul Emniyeti’nin talimatıyla üniversitelerde 1 Mayıs’ın ve katılanların kriminalize edilmesinin sürmesine karşı dayanışma içerisinde olan öğrenciler, “1 Mayıs soruşturulamaz” dedi. 

GSÜ’de gerçekleşen soruşturmaya giren yüksek lisans öğrencisi ise savunmasında şu ifadelere yer verdi:

“Şu an burada karşınızda bir savunmamı bekliyorsunuz fakat asıl öğrencisini böyle bir durumda bırakan üniversite yönetiminin kendisinin benim karşıma geçip savunma yapması gerekmektedir.

Galatasaray anti-demokratik uygulamaların görece az olduğu, bileşenlerin bu tarz konularda dayanışma içinde bulunduğu bir kurum olarak bilinir. Bugün geldiğimiz noktada ise görüyoruz ki bu üniversite ne özgür düşünceyi ne bilimsel eğitimi ne de özerkliği vaat ediyor; iktidarın kontrolü altında öğrencilerinin ve akademik kadrolarının başlarının üzerine her an düşmeye hazır bir giyotin haline geliyor. 

Tüm bu yaşadığım süreçten esasında basitçe şu çıkıyor: Bu ülkede olmadığınız bir yerde yaşanan bir olay için siyasi suçunuzun kesinleşmesini bırakın daha hakkınızda dava bile açılmamışken üniversiteniz baskılara göğüs germek, kalkan olmak yerine size soruşturma açabilir, hatta belki de bundan da ceza alabilirsiniz.

Sizin bana ceza verip vermeyeceğinizi bilmiyorum; ceza olmayacak söylemlerine de 2016 yılından beri dersinden, hocasına, kedisinden, kütüphanesine bizzat emek verdiğim bu kurumun bileşenlerinin bana “1 Mayıs’ta işkenceyle göz altına alınmışsın yapabileceğimiz bir şey var mı?” diye sormak yerine sessizliğe davet edilmemden ötürü inanmıyorum. Çünkü bu baskı rejiminin hukuksuzluğunu gizlice delmek değil tam tersi iş birliği içinde olmaktır. Hal bu iken, bu saatten sonra burada verilecek herhangi bir ceza benim için bir onurdur.”

Diğer üniversitelerde de soruşturmalar önümüzdeki ay içerisinde devam edecek.

Kızıl Bayrak / İstanbul