Usta sanatçı Genco Erkal yaşamını yitirdi

Bir süredir kan kanseri ile mücadele eden usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal yaşamını yitirdi.

  • Haber
  • |
  • Kültür-sanat
  • |
  • 31 Temmuz 2024
  • 13:30

Dostlar Tiyatrosu'nun kurucusu usta tiyatrocu ve sinema oyuncusu Genco Erkal, 86 yaşında bir süredir tedavi gördüğü kan kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.

Dostlar Tiyatrosu resmi sosyal medya hesabında Nazım Hikmet’in “Veda” şiirini paylaştı.

Küçük yaşlardan itibaren Genç Oyuncular ile tiyatroyla ilgilenmeye başlayan Erkal tiyatro yaşamına Kenter Tiyatrosu, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu ile devam etti.

1959 yılından itibaren Türkiye'nin özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalışan Genco Erkal, 1969 yılında, Mehmet Akan, Şevket Altuğ, Ferit Erkal, Arif Erkin Güzelbeyoğlu ve Nurten Tunç ile birlikte bugün de sanat yönetmeni olduğu Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu. 

Gorki, Brecht, Sartre, Peter Weiss, Steinbeck, Havel gibi yabancı yazarların yanı sıra Aziz Nesin, Haldun Taner, Nazım Hikmet, Refik Erduran, Vasıf Öngören, Orhan Asena, Can Yücel gibi yazarlarının oyunlarını yönetti. Roman, öykü, şiir gibi değişik türlerden tiyatroya uyarlamalar yaptı, oyunlar çevirdi.

2008 yılında “Sivas 93” adlı belgesel oyunu yazdı ve yönetti. Oyuncuların birden fazla role girdiği bir epik tiyatro örneği olan bu oyunda, 1993 yılında Sivas Madımak Oteli’nde çıkarılan bir yangın sonucu öldürülen otuz üç kişinin hikayesini konu edindi. Oyun, Türkiye ve Avrupa genelinde sahnelendi.

Çeşitli ödüller kazandığı ünlü rolleri arasında “Aslan Asker Şvayk”, Gogol'ün “Bir Delinin Hatıra Defteri”, Brecht'in “Galileo”su, Maxwell Anderson'un “Yalınayak Sokrates”i, Nazım Hikmet'ten “Kerem Gibi”, Can Yücel’den “Can”, Howard Zinn’den “Marks’ın Dönüşü” sayılabilir.

Senfonik konserlerde Prokofiev'in “Peter ile Kurt”, Stravinski'nin “Askerin Öyküsü”, Fazıl Say’ın “Nâzım” adlı yapıtlarını da anlatıcı olarak seslendirdi. 

Erkal, aynı zamanda uluslararası film festivallerinde gösterilen ve birçok ödül kazanan “At”, “Faize Hücum”, “Hakkari'de bir Mevsim” ve “Camdan Kalp” filmlerinin başrolünde oynadı. Haldun Taner'in ünlü müzikli oyunu “Keşanlı Ali Destanı”nı yönetti ve oynadı. 

Ağustos 2021'de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu tarafından 5 yıl önce gelen bir ihbar ile başlatılan soruşturma sonucunda, hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.