Simfer işçileri hakkını istiyor

Simfer işçileri düşük ücret ve ağır çalışma koşullarına karşı mücadele başlattı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 30 Temmuz 2024
  • 21:30

Kayseri Organize Sanayi'de elektrikli ev aletleri üreten Simfer Sersim fabrikasında çalışan işçiler, düşük ücret, kötü çalışma koşulları ve mobbinge karşı mücadeleye başladı. Yaklaşık 3 bin işçin çalıştığı fabrikada üçüncü bant işçileri tepki göstermek için 25 Temmuz tarihinde iş bıraktı. İş bırakmanın ardından fabrika yönetimi işçilere yüzde 15 zam yaptı. İşçiler ise yüzde 15’lik zammın kabul edilemez olduğunu belirtti. Öte yandan, fabrikada son dönemde “iş kazalarının” arttığı ve dün de bir işçinin “iş kazası” geçirdiği öğrenildi.

Aycan Karadağ’ın Cumhuriyet’te yer alan haberine göre, DİSK Dev Yapı İş Kayseri Bölge Temsilcisi Haydar Baran, işçilerin mücadeleyi büyütmek istediğini söyledi. Baran şunları ifade etti:

“Simfer işçileri zorunlu mesai ve mobbinge maruz kalıyorlar. Yoğun çalışma koşullarına yönelik Simfer işçilerinin tepkisi büyüyor. Fiili iş bırakma eylemleri yaşanıyor. Mavi yakalı işçiler, tuvalette sigara içtiklerinde sensor devreye giriyor, ıslanıyorlar. Bu nedenle işçiler öfkeliler.”

İşçilerin hastanelik olduğunu söyleyen Baran şöyle devam etti:

“Onlarca işçi mide bulantısı, kusma ve ağrı nedeniyle hastanelik oldu. Bu sorunun kaynağı konusunda fabrika yönetimi inandırıcı hiçbir açıklama yapmadı. Onlarca işçinin hastanelik olması, işçiler zehirlendi mi sorusunu akla getiriyor.”

“Boynumuzun borcudur”

Baran açıklamalarının devamında şunları dile getirdi: 

“Ayrıca mobbing had safhada... Özellikle pişirici bölümünde yeni işe giren işçiler genelde 18 ya da biraz üstünde yaştalar. İşçiler, çalışma koşullarına, mobbinge ve sürekli mesaiye dayanamıyor, işten çıkıyorlar. Pazar mesai dayatması devam ediyor. Mesaiye gelmeyen işçiler hakkında tutanak tutuyorlar. İşçileri mesaiye zorluyorlar. Ağır çalışma koşulları, mobing ve her türden baskının karşısında Simfer işçisinin yanında olmak boynumuzun borcudur.”