Ankara’da NATO karşıtı eylem

Ankara Filistin’de İşgale Son Platformu NATO zirvesine karşı basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Temmuz 2024
  • 09:10

Ankara Filistin’de İşgale Son Platformu NATO zirvesine karşı basın açıklaması yaptı. Sakarya Caddesi’nde yapılan açıklamada “Filistin'de İşgale Son! NATO'dan çıkılsın! Tüm Emperyalist Üsler Kapatılsın!” yazılı ozalit açıldı. 

Eylemde yapılan açıklamada NATO'nun kuruluş gerekçesi anlatıldıktan sonra şunlar ifade edildi:  

“Sözde bir ‘savunma amaçlı’ devletler ittifakı olarak kurulan NATO, kurulduğu günden bu yana aslında bir saldırı ve savaş örgütüdür. NATO SSCB'nin varlığı ve dünyada gelişen sosyalist hareketin ABD tarafından bir tehdit olarak algılanması sonucu kurulmuş, Avrupa ve dünya genelinde gelişen sosyalist harekete karşı bir müdahale aracı olarak kullanılmıştır. Ezilen halkların, işçi sınıfı ve emekçilerin yükselen mücadelesi karşısında NATO yaptığı açık ve gizli müdahalelerle emperyalist kapitalist sistemin vurucu gücü olarak davranmıştır. Bir saldırı ve savaş örgütü olmanın ötesinde o aynı zamanda ittifak bünyesindeki ülkeler için bir iç savaş örgütüdür.” 

Açıklamanın devamında NATO'nun Yugoslavya, Afganistan ve Libya gibi ülkelere gerçekleştirdiği askeri müdahalelerle emperyalist kapitalist sistemin çıkarlarını koruyan ve yayılmacı politikalarına hizmet eden bir araç olarak kullanıldığı ifade edildi. Bugün Ukrayna’da ve Filistin’de süren kanlı savaşlar üzerinden NATO'nun rolü ortaya kondu.

Açıklamanın devamında şunlar vurgulandı:

“NATO demek ABD demektir. ABD emperyalizminin çıkarları, ihtiyaçları ve onun politikaları demektir. Bugün Siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik sürdürdüğü katliam ve soykırım savaşında NATO dolaysız olarak katliamın ortağıdır. Katliamcı İsrail devleti askeri, teknik ve lojistik açıdan başta ABD olmak üzere NATO üyesi ülkelerin açık desteğini almaktadır. Filistin halkı bu destek ile güçlenen İsrail ordusunun silahlarıyla katledilmektedir. İsrail ile askeri, ticari ilişkilerin kesilmemesi açık bir şekilde bu katliama ortak olunması anlamına gelmektedir.” 

 Açıklamada sermaye devletinin Filistin konusundaki iki yüzlü tutumuna işaret edilerek şunlar ifade edildi:

“Bugün Filistin sorunu üzerinden de sözde barışın savunucusu olarak karşımıza çıkan NATO İsrail devletine sunduğu destek ile Filistin halkının katliamından sorumludur. Türkiye devletinin Filistin konusunda izlediği iki yüzlü politika burada da kendini göstermektedir. Hem NATO üyesi olup hem de Filistin davasının yanında olunamaz. Gerçek anlamda Filistin halkının haklı ve meşru mücadelesinin yanında olunacaksa NATO'dan çıkılmalı, tüm emperyalist üsler kapatılmalıdır.”

Emperyalist, kapitalist sistemin doğası gereği her geçen gün daha kanlı savaşların yaşanma ihtimalini büyüttüğü, bunun karşısında gerçek barışın ancak sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyada mümkün olabileceği ifade edildi. Bunu yaratacak gücün işçiler, emekçiler ve ezilen halkların mücadelesi olduğu vurgulandı. Açıklamanın sonunda şu ifadelere yer verildi:

“NATO zirvesi ve onun başkanı Stoltenberg'lerin temsil ettiği savaş kundakçılarını durdurmak için fabrikalarda, okullarda, sokakta, yani mücadeleyi her alanda büyütmek için harekete geçmek; sömürü, savaş ve saldırganlık demek olan kapitalizmi tarihin çöplüğüne göndermek gerekmektedir.”

Kızıl Bayrak / Ankara