Emeklilere sefalet Diyanet şeflerine “Saray kıyağı”

Ülkenin toplumsal servetini üreten işçi ve emekçiler çalışırken de emekli olduktan sonra da ‘sefalete talim’ yapmaya zorlanırken, Saraya hizmet eden dalkavuklara ayrıcalıklar tanınıyor. Emekçiler Saray rejimini de aparatlarını da tarihin çöplüğüne atana kadar, bu kaba eşitsizlikleri ortadan kaldırmak bir yana, bir nebze azaltmak bile mümkün değildir.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Ocak 2023
  • 15:55

Skandal fetvalarıyla, lükse/şatafa düşkünlük gösterileriyle, bütçeden aldığı devasa kaynaklarıyla gündemden düşmeyen Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), şimdi de şeflerine tanınan ayrıcalıklarıyla gündemde. Bu sefer konu, Saray rejiminin DİB şeflerine emeklilik ve tazminatlarda tanıdığı ayrıcalıklar…

Cumhuriyet.com.tr’de yer alan haberde, Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürü Akif Pusmaz imzasıyla 18 Ocak’ta Diyanet’in ilgili birimlerine “Emekli maaşı, ikramiyeler ile hizmet borçlanması tutarları” konulu yazı gönderildiği ifade edildi.

Yazıda yer alan tabloya ulaşan Cumhuriyet, Ali Erbaş başta olmak üzere, Diyanet şeflerine tanınan ayrılacakları gözler önüne serdi. “1 Ocak 2023-30 Haziran 2023 arasında geçerli emekli maaş ve ikramiyeler ile borçlanma tutarlarının gösterildiği” tabloda, DİB şefi Ali Erbaş başta olmak üzere kurumda üst düzey makamları işgal eden kişilere ödenecek emeklilik ikramiyesi ve emekli maaşları belirtiliyor.

Buna göre Diyanet’te 40 yıl görev yapmış Diyanet işleri başkanına, emekli olması durumunda 35 bin TL emekli maaşı, 882 bin TL de emeklilik ikramiyesi ödenecek.

Saray rejiminin aparatı olarak kurulan Diyanet akademisi başkanı emekli olursa 28 bin 351 TL emekli maaşı ve 749 bin TL emeklilik ikramiyesi ödenecek. 40 yıl çalışma süresini dolduran Ankara, İzmir ve İstanbul il müftülüğü yapmış kişiler ise 19 bin 874 TL emekli maaşı alacak.

Diğer büyükşehir belediyelerinde müftülük yapanlar için belirlenen emekli maaşı 18 bin 521, büyükşehir statüsünde olmayan illerde ise emekli maaşı 18 bin 70 TL olacak. Bu üç kategorideki müftülerin tamamının emekli ikramiyesi ise 618 bin TL olarak hesaplanıyor.

Sözümona “ahiret” işleriyle meşgul olan Diyanet şeflerine diğer emekçilere göre bu kadar yüksek ikramiye ve maaşlar verilmesi dikkat çekti. Saray beslemesi medyanın emeklilere “müjde” diye pazarlamaya çalıştığı emekli maaşlarına yapılan zam yüzde 30’du. Bu zamdan sonra en düşük emekli memur maaşı 5500 TL oldu. En düşük işçi ya da diğer emekçilerin maaşları ise açıklanmadı. Zira milyonlarca emekli açlık sınırının yarısından da az maaş alıyor.

Saray rejimi milyonlarca işçi ve emekçiyi asgari ücret ya da daha düşük bir ücretle çalışmak zorunda bırakıyor. Asgari ücret ise geçtiğimiz yılın çoğunda açlık sınırının altındaydı. Türk-İş tarafından hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Aralık 2022 araştırmasına göre, açlık sınırı 8 bin 130 TL olurken yoksulluk sınırı da 26 bin 481 TL oldu. Böylece açlık sınırı asgari ücreti 2 bin 630 TL aştı.

İşçiler ilk ‘zamlı’ asgari ücreti 1 Şubat’ta alacaklar. 8 bin 505 TL olan ‘zamlı’ asgari ücret, kısa süre sonra yine açlık sınırının altına düşecek. İşçilerde ve emeklilerde durum bu iken, Ali Erbaş gibi üretime hiçbir katkısı olmayan bir Saray hizmetkarına 35 bin TL emekli maaşı verilecek olması, AKP-MHP rejimindeki çürümenin vardığı boyutu ortaya serdiği gibi, emekçi düşmanlığının da somut göstergelerinden biridir.

Ülkenin toplumsal servetini üreten işçi ve emekçiler çalışırken de emekli olduktan sonra da ‘sefalete talim’ yapmaya zorlanırken, Saraya hizmet eden dalkavuklara ayrıcalıklar tanınıyor. Emekçiler Saray rejimini de aparatlarını da tarihin çöplüğüne atana kadar, bu kaba eşitsizlikleri ortadan kaldırmak bir yana, bir nebze azaltmak bile mümkün değildir.