Diyanet’ten "yılbaşı kutlaması haramdır" hutbesi

DİB’in cuma hutbeleri dinsel açıdan değil, AKP’nin ihtiyaçlarına göre hazırlanmaktadır. Yeni yıla girerken DİB yayınladığı bu hutbe ile bunu bir kez daha hatırlatıyor bize.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Aralık 2022
  • 17:30

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) AKP’ye hizmette kusur etmiyor. Cuma hutbesini bir kez daha AKP’nin çıkarına göre verdi. Yılbaşına sayılı günler kala cuma hutbesinde yılbaşını haram eyledi. Diyanet 6 yaşındaki çocuğun tecavüz edilmesi karşısında üç maymunu oynamaya devam ederken, yılbaşını haram kıldığı hutbesinde şu ifadelere yer verdi: 

“Ahlaki değerlerin, örf ve adetlerin bozulmaya başladığı, kültürel yabancılaşmanın hızla arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu kültürel yozlaşmalardan birisi de yılbaşı kutlamaları. Oysaki yılbaşı adı altında yapılan eğlencelerin, bu eğlencelerde yer alan sembolik figürlerin, çam ağaçlarının kesilmesinin tarihimizle, kültürümüzle hiçbir alakası yok. Yüce dinimiz İslam, bütün kötülüklerin anası olan alkolü, ocakları söndüren, cinayetlerin işlenmesine sebep olan kumarı haram kılmıştır. Kumarın farklı bir çeşidi olan piyango, toto, loto ve bütün şans oyunları da dinimizce haramdır, günahtır. Hiçbir millet bir başka toplumun değerleriyle yükselemez. Kültürüne yabancılaşan bir toplum, medeniyet inşa edemez.”

Yılbaşına girerken emekçiler yılbaşı kutlamasından çok karnını doyurma kaygısındadır. O güne özel bir harcama yaptığında ise ister istemez başka harcamalardan kısa yolun gitmektedir. Böylece yılbaşı kutlaması haram kılınarak AKP’nin uyguladığı yıkım politikalarıyla derinleşen yoksulluk ve sefaletin üstü örtülerek dinen katlanabilir hale getirilmek amaçlanıyor: “Yılbaşı kutlaması haram, onun için ayrıca masrafa gerek yok” söylemiyle zaten harcama yapabilecek imkanlara sahip olmayan emekçilerin bu söylemlerle içine itildikleri sefil koşullara çaresizce razı olmaları isteniyor.

Öte yandan, DİB yine sahtekarlık yapıyor. Hutbede şu ifadeler var: “Yüce dinimiz İslam, bütün kötülüklerin anası olan alkolü, ocakları söndüren, cinayetlerin işlenmesine sebep olan kumarı haram kılmıştır. Kumarın farklı bir çeşidi olan piyango, toto, loto ve bütün şans oyunları da dinimizce haramdır, günahtır.” Alkollü içkiye, milli piyangoya haram diyen DİB, buralardan hazineye akan parayı haram dediği düzeyde israf etmeye devam ediyor.

Bir yozlaşma var kuşkusuz. Ama yozlaşma yılbaşında kutlama yapmaya çalışan emekçide değil, haram dedikleri şeyden gelen parayı fazlasıyla harcayan DİB’dedir. Yozlaşma yılbaşında içki içen emekçi de değil, pudra şekeri mahlasıyla kokain çeken AKP’lileri, çocuk istismarını kural haline getiren dinci gerici tarikat ve cemaatleri ve kendi fetvalarını görmeyen, üç maymunu kıskandırırcasına susan, görmeyen ve duymayan DİB’dedir.

DİB’in cuma hutbeleri dinsel açıdan değil, AKP’nin ihtiyaçlarına göre hazırlanmaktadır.

Yeni yıla girerken DİB yayınladığı bu hutbe ile bunu bir kez daha hatırlatıyor bize.

H. Ortakçı