Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Çorlu Tren Katliamı ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunu değerlendirdi. 4 Kasım’da mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda teknik ve hukuki eksikler olduğuna dikkat çekilen BTS değerlendirmesinde üst düzey yöneticilerin de yargı önüne çıkarılması gerektiği vurgulandı.
Kazanın olduğu bölgede TCDD’nin hâlâ altyapıyı yenilemediği vurgulanan BTS’nin bilirkişi raporu değerlendirmesinde, şunlar ifade edildi:
“‘Altyapı yenilenmemesi ve bunun bir ihtiyaç olduğu’ yönündeki konu bütünlüklü olarak değerlendirilmediği için eksik yanlar kalmıştır.
- TCDD 1. Bölge Demiryolu bakım servis müdürlüğünün yöneticilerinin bilimsel ve hukuki yetersizlikleri üzerinde hiç durulmamıştır. Kaza günü servis müdürlüğüne vekaleten bakan Mümin Karasu, asil bir kadroya, asilin şartlarını taşımadığı halde 6 yıl boyunca vekalet ettirilmiştir.
- “Turne raporu yayınlayan dönemin demiryolu bakım servis müdürü vekili Mümin Karasu’nun raporunun, nesnel ve bilimsel bir rapor olmadığı” konusuna hiç değinilmemiş, ama önlem alınması noktasında ilgilinin verdiği talimatın ciddiyetten ve nesnellikten uzak olduğu belirtilmiştir.
- Kazanın olduğu bölgedeki tarım uygulamaları, nehir ile dere yatağının yönünün bu nedenlerle değişmesi/değiştirilmesi, çiftlik vb. yerlerin drenajları konusunda zamanında önlem almayan mühendislik bilimi doğrultusunda teknik çalışma yapmayan yönetim kademelerinin kaza ile bağı net vurgulanmamıştır.
- “Yol bekçisinin” yokluğu ya da eksikliği konusu vurgulanırken, bu konuda basına yansıyan bir yazı üzerinden, bazı sanıklara uygulanan idari cezalandırma ve sürgün süreçleri yer alamamıştır. TCDD Genel Müdürlüğü’nün bu idari uygulaması ile ilgili olarak mahkemece hiçbir özel karar alınmamış olması hukuki bir eksikliktir.
- Bölge için 110 km/sa verilmesi konusunda hangi teknik gerekçelerin dikkate alındığı hususundan hiç bahsedilmemiştir.
- Kazada en çok ön plana çıkan isimlerden olan ve 1. derecede sorumlu olduğu bilirkişi raporuyla da anlaşılan Mümin Karasu’nun sorumluluğuna ve şu an bulunduğu konuma özel bir vurgu yoktur bilirkişi raporunda!
- Bilirkişi raporlarında, kurumun ehil olmayan kişilerce yönetildiği, konunun uzmanı olan daire başkanlıkları ve müdürlüklerde ilgisiz belediye personellerinin direkt ve siyasi kadrolaşma yapmak şekliyle atandığı konusuna değinilmemiş, bunun yarattığı sonuçlar ile kaza arasındaki ilişki değerlendirme konusu yapılmamıştır. Çorlu kazasındaki ihmaller zinciri, TCDD’nin içine sokulduğu bu yönetim krizinin, iş bilmeyen ve siyaseten atanan yöneticilerin sorumluluklarının dışında düşünülemez.
- Özelleştirme ve taşeronlaştırmanın yarattığı sonuçlar ile kaza arasındaki ilişki bilirkişi tarafından hiç dikkate alınmamıştır."