BDSP’den doğa talanına karşı eylem

BDSP Kaz Dağları, Munzur, Hasankeyf, Salda Gölü başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında doğayı talan eden rant projelerine karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ağustos 2019
  • 16:37

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) rant için doğayı talan eden projelere karşı İstanbul’da eylem gerçekleştirdi.

Bakırköy Özgürlük Meydanı’ndaki eylemde “Kaz Dağları, Munzur, Hasankeyf, Salda Gölü... Doğal, tarihi ve kültürel çevrenin talanına geçit vermeyelim” ozaliti açıldı.

İlk olarak kapitalist düzenin geçmişten bugüne doğa üzerinde yarattığı yıkımın teşhir edildiği şiirsel bir sunum yapıldı. Ardından BDSP adına basın açıklaması okundu.

Açıklama “Kaz Dağları, Munzur, Hasankeyf, Salda Gölü... Doğal, tarihi ve kültürel çevrenin talanına geçit vermeyelim!” şiarıyla başladı. “İçerisinde yaşadığımız kapitalist sistem doğayı, tarihi ve kültürel çevreyi hoyratça yağmalayıp, tahrip ediyor. Daha fazla kâr hırsıyla tüm canlı yaşamını felakete doğru sürüklüyor. Kaz Dağları, Munzur, Hasankeyf, Salda Gölü ise bunun güncel örnekleri” denilen açıklamada işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarına saldıran AKP iktidarının bir yandan doğayı talan eden politikaları hayata geçirdiği belirtildi.

Doğal alanların sermayeye peşkeş çekildiği belirtilen açıklama şu ifadelerle sürdü:

“Rant uğruna Kaz Dağları, Munzur yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çekiliyor, Salda Gölü’nde ‘Millet Bahçesi’ adı altında rant projesi devreye sokuluyor, HES projesi ile Hasankeyf sular altında bırakılıyor, tarihi yapıların bir kısmıda dinamitlerle yok ediliyor. Daha pek çok yerde sermayenin bitmek bilmeyen kar hırsıyla tüm canlı yaşamını tehdit eden rant, talan politikaları hayata geçiriliyor.”

Bütün bu talan projeleri uygulanırken yasa ve kuralların hiçe sayılması teşhir edildi. Bu rant projelerini meşru göstermeye çalışan iktidarın çeşitli manipülasyonlarla kitleleri kandırmaya çalıştığı ifade edilerek “Sermaye sahipleri ‘bölgeyi kalkındırma, yeni iş imkanları yaratma’ vaatleri ile oluşan tepkileri azaltmaya, göz boyamaya çalışıyor” denildi. Ancak bütün bu nafile çabalara, doğa talanına karşı emekçilerin direndiği söylenerek “Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) olarak tüm işçi ve emekçileri sermaye devletinin doğayı ve tüm canlı yaşamını tehdit eden rant ve talan politikalarına geçit vermemeye çağırıyoruz!” denildi.

Açıklama; Kaz Dağları’na, Munzur’a, Hasankeyf’e, Salda’ya sahip çıkmak için “İnsanı, doğayı tüm canlı hayatını ve gezegenimizi yok oluşa sürükleyen kapitalist barbarlığa karşı sosyalizm mücadelesini büyütelim!” çağrısıyla sona erdi.

Devrimci Gençlik Birliği (DGB) adına yapılan konuşmada Kaz Dağları’na saldıran iktidarın üniversiteleri de ranta açtığı belirtildi. Yaklaşık 20 üniversitenin rant için bölünmesi veya taşınması teşhir edildi. Hem doğayı hem de üniversiteleri ranta açan politikalara karşı gençlik olarak direnecekleri vurgusuyla konuşma sonlandırıldı.

Eylem, Kaz Dağları’ndaki nöbette çadırların kaldırılmasına değinilerek bu rant projeleri son bulana kadar mücadelenin süreceği vurgulanarak sona erdi.

Eylemde “Talana yağmaya geçit yok!”, “Ya barbarlık ya sosyalizm!”, “Dereler özgürdür özgür akacak!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İLİŞKİLİ HABERLER