Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı, Kaz Dağları’nda bulunan Atikhisar Barajı su toplama havzasında, siyanürle altın arama faaliyetleri için gerçekleştirilen doğa talanına karşı ‘su nöbeti’ sürüyor.
Kanada merkezli Alamos Gold şirketi ile “yerli” Doğu Biga Madencilik, Kirazlı Altın Madeni Projesi için bölgede ağaç katliamı gerçekleştirdi. ÇED raporuna göre sözde 45 bin ağacın kesileceği öne sürülürken 195 bin ağacın kesilmesi de sermayenin doğa talanındaki pervasızlığına yeni bir örnek oluşturdu.
“Kirazlı Siyanürlü Altın İşletmesi” adlı maden ortaklığı tarafından yürütülecek siyanürle maden arama faaliyetlerinin bölgedeki tek su kaynağına vereceği zarara nedeniyle bölge halkı tepkili.
Bu kapsamda Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi’nin çağrısıyla 26 Temmuz’da ‘su nöbeti’ eylemi başlatıldı. Siyanürle altın madeni arama faaliyetlerinin yürütüleceği yerin yakınında, Kirazlı Köyü Balaban Çeşmesi bölgesinde süren nöbete gerek il dışından gerekse sosyal medya üzerinden de duyarlılık çağrısı yapılıyor. #KazDağlarıHepimizin hashtagiyle dayanışma büyütülüyor.
Ayrıca, maden faaliyetlerinin durdurulması için TEMA Vakfı’nın internet üzerinden başlattığı imza kampanyasıyla da 100 bini aşkın imza toplanmış bulunuyor.