Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu üzerine

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu gibi zeminler önem taşımaktadır. Ancak böylesi platformların sınıf mücadelesi ve toplumsal muhalefet içerisinde yer edinebilmesi dar grupçu bakış açısı ile hareket edilerek sağlanamaz.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 18 Mayıs 2020
  • 11:30

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu 30 Mart tarihinde kuruluş deklarasyonunu yayınladı. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu olarak deklare edilen 12 maddede ortaklaştığımız için Platform'un imzacısı olduk. İşçi ve emekçilerin taleplerini daha güçlü bir şekilde dile getirmek için ortak zeminler yaratılmasının ihtiyacı ve öneminin daha açık bir şekilde görüldüğü pandemi koşullarında atılan bu adımın sınıf mücadelesine katkı sağlayabileceği düşüncesindeydik.

Platformun kuruluşunun ilan edilmesinin ardından işyerleri önünde açıklamalar vb. pratikler gerçekleştirildi. Sermaye iktidarı tarafından “Evde kal” çağrılarının yapıldığı ancak işçi ve emekçilerin “evde kalamadığı” salgın günlerinde, başta ücretli izin hakkı olmak üzere işçi ve emekçilerin taleplerinin dile getirildiği bu eylemler son derece anlamlıydı. Ancak tüm bu anlamlı çabaların yanında en başından itibaren Platform'un işleyişi sakat bir şekilde ilerledi. Çok sayıda kurumun imzacı olduğu Platform'un çağrıcıları, imzacıları sürecin aktif bir parçası yapmak için gerekli adımları atmadılar. Ayrıca yürütmeye katılmak isteyen kimi kurum ve örgütler sendika, işçi derneği vb. bir “emek örgütü” olmadığı gerekçesi ile yürütmeye dahil edilmediler.

Platform'un imzacısı olduktan sonra sürecin aktif bir birleşeni olmak için iç işleyişin nasıl örgütlendiği konusunda bilgi almaya çalıştık. Zira Platform işyeri önü eylemleri, internet üzerinden hashtag eylemleri vb. gerçekleştiriyor ancak bu kararların nasıl alındığına, işleyişin nasıl gerçekleştiğine dair bir bilgi alamıyorduk. İletişim kurmak için gerçekleştirdiğimiz girişimlerin ardından mesajla tarafımıza yapılan ilk bilgilendirmede Limter-İş, Dev-Yapı-İş, İnşaat-İş, Deriteks, Birleşik İşçi Kurultayı ve Dev-Sağlık'tan oluşan bir geçici yürütme kurulduğu, bunun genişleyeceği ifade edildi. Sonrasında yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdik. Yapılan görüşmede de tüm imzacıları sürecin parçası yapmak gerektiğini, belirlenen talepler ekseninde hareket edecek imzacı kurumların istemeleri halinde yürütmede yer almaları gerektiğini ifade ettik. Devamında ise aktif katkımızı sunmak ve düşüncelerimizi ifade ederek platformun çalışmalarını güçlendirmek bakışıyla yürütme toplantılarına katıldık. Bizim katıldığımız 1 Mayıs öncesi iki toplantıya Limter-İş, Birleşik İşçi Kurultayı, İnşaat-İş, 1 Mayıs sonrası gerçekleştirilen toplantıya ise Limter-İş, Birleşik İşçi Kurultayı, İnşaat-İş, Dev-Yapı-İş ve HDK Emek Meclisi katıldı.

Katıldığımız tüm toplantılarda Platform'un amaçları çerçevesinde demokratik bir işleyişe sahip olması için imzacı olan ve yürütmede yer almak isteyen tüm kurumların yürütmeye dahil olabilmesi gerektiği konusunda ısrarcı olduk. İmzacı diğer birleşenlerin ise aktif bir mail grubu vb. yöntemlerle Platform'un kararlarından haberdar olmasının, öneri getirebilmesinin sağlanmasını önerdik. Ancak diğer birleşenler “siyasi kurumların emek örgütlerinin önüne geçmemesi”, “siyasetlerin kendi gündemlerini platforma dayatıp, platformu amacının dışına çıkarmaması”, “siyasetler yürütmede olduğu takdirde platformun kamuoyunda gördüğü ilgiyi kaybetmesi” vb. gerekçeleri öne sürdüreler. Bu gerekçelerle yürütmenin mevcut haliyle kalması, emek örgütlerinden katılmak isteyen olursa onların yürütmeye alınması, diğer kurumların ise ayda bir toplantı yapılarak sürecin parçası yapılması eğilimi oluştu. Böylece Platform’un imzacısı olmasında sakınca görülmeyen siyasi kurumların yürütmeye katılmaması ve karar süreçlerinde söz sahibi olmaması vb. yaklaşımlar yürütme adına kendini ifade eden kurumlar tarafından karara bağlandı. Platform’un kuruluşundan bu yana imzacı olan diğer kurumların kendilerini yürütmedeki kurumların inisiyatifine tabi kılması ve edilgen bir bileşen olarak kalması ise hedeflenen eylem birlikteliğinin amacına ve mantığına ters bir adım olarak sürdürüldü. Keza, en başta yapılan çağrı sadece sendikalara ya da benzer işçi örgütlerine dönük bir ortaklaşma çağrısı değildi. Belirlenen talepler ekseninde ortak mücadele zemini oluşturmak isteyen tüm kurumlara dönük bir çağrı yapılmıştı. Eğer ki daha en başında sadece sendika ve diğer işçi örgütleriyle bir birliktelik oluşturmak hedeflenseydi, izlenilen tutumun anlaşılır bir yanı olurdu.

Çağrının yapılış biçimi ve imzacıların çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda, yürütme konusunda sergilenen tutumun dar grupçu bir yaklaşımın ürünü olduğu rahatlıkla görülmektedir. Bu bakış açısının birleşik mücadeleyi örgütlemeye hiçbir katkısı olmadığı gibi, talepler ekseninde ortaklaşma iddiasıyla da uyuşmamaktadır. Farklı gündemlerle ilgili birliktelikler oluşturulduğunda benzer tutumları eleştiren kurumların bugün aynı pratiği sergilemeleri ise tutarsızlıklarının bir göstergesidir. Herhangi bir işçi örgütümüz üzerinden yürütmede yer alarak bu tutarsızlığa, ortak iş yapma kültürüyle örtüşmeyen dar grupçu, kontrolü elinde tutma anlayışına ortak olmayı doğru bulmuyoruz. Bunun için Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu'ndan imzamızı çekiyoruz.

Sermaye iktidarının saldırılarını arttırdığı pandemi sürecinde devrimci-ilerici güçlerin yan yana gelmesinin, eylem birliktelikleri yaratabilmesinin önemi ortadadır. İşçi ve emekçilere dayatılan kölece çalışma koşullarını, ilerici-devrimci güçlere yönelik baskı ve saldırıları püskürtebilmek birliktelik zeminlerini güçlendirmekten geçmektedir. Bu sebeple Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu gibi zeminler önem taşımaktadır. Ancak böylesi platformların sınıf mücadelesi ve toplumsal muhalefet içerisinde yer edinebilmesi dar grupçu bakış açısı ile hareket edilerek sağlanamaz. Bunun için belli talepler ya da gündemler ekseninde yan yana gelen güçler, sınıf dayanışmasının ve devrimci kültürün birikimi ile hareket etmeli, ilkeli birliktelikler yaratabilmelidir. Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu çağrıcılarını izledikleri yanlış çizgiden vaz geçmeye davet ediyor, dönemin ihtiyacına yanıt verecek birleşik mücadele ve eylem birlikteliklerinin oluşturulması için çaba sarf etmeye çağırıyoruz.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu