Cerattepe’de saldırıların ardından doğa talanı başladı

Artvin Cerattepe’de devletin kolluk güçleri tarafından işgal edilmesinin ve direnişçilere yönelik gerçekleşen saldırıların ardından doğa talanı başladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Şubat 2016
  • 15:18

Artvin'in Kafkasör Yaylası’nın Cerattepe mevkiinde yapılmak istenen doğa talanına karşı direnenlere yönelik polis ve jandarmanın saldırılarının ardından Cengiz Holding’e ait Eti Bakır AŞ’ye bağlı ekipler kolluk güçlerinin koruması altında şantiye kurma çalışmalarına ve doğa talanına başladı. Şirketin bakır madeni kurmak için hedeflediği talana karşı 21 Haziran’dan itibaren bölgede kurulan kulübelerde nöbet tutuluyordu. Saldırılarla birlikte kolluk güçleri bu kulübeleri de işgal ederek buraya konuşlandılar.

1700 metre rakımlı Cerattepe’de bulunan maden sahasında bugün 50 kişilik bir ekip iş makinaları ile kanal kazma ve konteyner kurma işlemlerine başladı. Doğa talanı için gelen ekibin motorlu testereyle Kafkasör ormanlarına girerek burada “devrildiği” öne sürülen ağaçları da kestiği belirtildi.

Şantiye alanına ve bölgeye ulaşmak isteyen, HDP milletvekilleri Beyza Üstün ve Erdal Ataş’ın da aralarında bulunduğu ekip de kolluk güçlerince engellenirken Beyza Üstün bir açıklama yaptı. Üstün, "Herkesin kullanması gereken bir yolu sadece şirket için açmışlar ancak vatandaşa kapalı. Gayet rahat yolu kapatmışlar ve kimseyi geçirmiyorlar. Böyle bir şey mümkün değil. Keyfiye bir yol kesme var ama şirket yukarıda çalışıyor" dedi.

Bölgedeki doğa talanına dair ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali için Rize İdari Mahkemesi’ne aylar önce yapılan başvuru henüz sonuçlanmadan başlayan doğa talanının durması için Yeşil Artvin Derneği tarafından tekrar başvuru yapıldı. Mahkeme 8 ay önce ÇED raporuna dair bilirkişi keşfi yapılması kararı almıştı. Bu sefer yapılan başvuruda ise keşif yapılmadan yürütmenin durdurulması talebinde bulunuldu.

Geçtiğimiz günlerde kolluk güçlerince gerçekleşen saldırılara dair savcılık tarafından gözaltındaki 11 kişi hakkında soruşturma başlatılırken, gözaltındakiler serbest bırakıldı. Ayrıca Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Cerattepe direnişine yönelik daha geniş bir soruşturma başlattığı, jandarma ve polis kayıtlarının inceleneceği bildirildi.

“Artvin işgal altında”

Artvin Valiliği önünde dün gece geç saatlere kadar eylemler sürerken Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin’in işgal altında olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Artvin halkının 20 senedir sürdürdüğü haklı mücadelesini aşırı güvenlik güçleriyle kırmaya çalışıyorlar. Yasal hiçbir dayanakları olmadığı halde, yer teslimi ve başka hiç bir şey olmadığı halde, yasa dışı bir şekilde devletin güçlerini kullanarak engelleri aştılar. Oraya çıkıp yerleşeceklerini zannediyorlar. Biz mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.”

Nur Neşe Karahan gözaltında kendisine Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yer tespiti için bölgeye çıktığının iddia edildiğini söyleyerek “Halbuki orada Orman Bölge Müdürlüğü'nün ne bir tane şefi, ne bir tane memuru, ne de aracı vardı. Hepsi maden şirketinin araçlarıydı” dedi.

Öte yandan Orman Genel Müdürlüğü’nde çalışan ve maden şirketine yer tahsisine onay vermeyen görevlilerin soruşturma açılarak açığa alındığı, yerlerine ise bölgeyi sermayeye peşkeş çekmenin önünü açacak yeni atamaların yapıldığı belirtildi.